Stosowanie diety nie jest równoznaczne z całkowitym pozbyciem się słodkości i deserów z jadłospisu. Jeżeli przygotujesz je sam, z możliwie jak najlepszej jakości składników, zyskasz nie tylko posiłek, który zaspokoi chęć na słodki smak, ale także będzie odżywczy i sycący. Poniższe gofry proteinowe możesz wykorzystać jako przekąskę, ale także śniadanie. Przepis jest bardzo plastyczny, dzięki czemu łatwo dostosujesz danie do swoich preferencji smakowych.
Składniki (1 porcja):
- Ananas – 80 g
- Napój migdałowy naturalny bio – 75 g
- Maliny – 60 g
- Banan – 60 g
- Jaja kurze całe – 56 g
- Mąka owsiana (pełnoziarnista) – 30 g
- Odżywka białkowa – izolat – 20 g
- Masło migdałowe prażone – 15 g
- Cynamon – 5 g
- Proszek do pieczenia – 3 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 515
Węglowodany 50g
Białko 33g
Tłuszcz 18g
Błonnik 13g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Odżywkę białkową rozpuść w wodzie i zblenduj z jajkiem, mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia na gładką masę.
- Upiecz gofry w gofrownicy.
- Gotowe gofry podawaj ze świeżymi owocami.
Patenty kucharza:
- Możesz wykorzystać odżywkę białkową jako dodatkową warstwę smaku – wykorzystaj swój ulubiony wariant (waniliowy, śmietankowy, czekoladowy etc.).
- W przepisie możesz użyć także lokalnych, sezonowych owoców, jak maliny, truskawki czy brzoskwinie.
- Jeżeli chcesz stworzyć orzeźwiający deser na lato, wykorzystaj gałkę wegańskich lodów jako dekorację gofrów.
- Dla bardziej słodkiego smaku możesz posypać gofry proteinowe cienką warstwą cukru pudru przed ułożeniem owoców (najlepiej przez sitko o małych oczkach).
Jak i dlaczego to działa?
Gofry są rodzajem deseru, który jest często wybierany zarówno latem, jak i w sezonie jesienno-zimowym, głównie ze względu na jego uniwersalność i dużą ilość odmian. Świeże owoce dostarczą Ci niezbędnych witamin i minerałów, podczas gdy napój migdałowy będzie źródłem głównie zdrowych kwasów tłuszczowych. Dodając odżywkę proteinową zwiększasz udział białka w posiłku i tym samym sprawiasz, że będzie on bardziej satysfakcjonujący.