Gofry proteinowe z owocami, opcja wegetariańska

Stosowanie diety nie jest równoznaczne z całkowitym pozbyciem się słodkości i deserów z jadłospisu. Jeżeli przygotujesz je sam, z możliwie jak najlepszej jakości składników, zyskasz nie tylko posiłek, który zaspokoi chęć na słodki smak, ale także będzie odżywczy i sycący. Poniższe gofry proteinowe możesz wykorzystać jako przekąskę, ale także śniadanie. Przepis jest bardzo plastyczny, dzięki czemu łatwo dostosujesz danie do swoich preferencji smakowych.

Składniki (1 porcja):

  • Ananas – 80 g 
  • Napój migdałowy naturalny bio – 75 g 
  • Maliny – 60 g 
  • Banan – 60 g 
  • Jaja kurze całe – 56 g 
  • Mąka owsiana (pełnoziarnista) – 30 g 
  • Odżywka białkowa – izolat – 20 g 
  • Masło migdałowe prażone – 15 g 
  • Cynamon – 5 g 
  • Proszek do pieczenia – 3 g 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    515

Węglowodany   50g

Białko   33g

Tłuszcz    18g

Błonnik    13g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Odżywkę białkową rozpuść w wodzie i zblenduj z jajkiem, mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia na gładką masę. 
  1. Upiecz gofry w gofrownicy.
  2. Gotowe gofry podawaj ze świeżymi owocami.

 

Patenty kucharza: 

  • Możesz wykorzystać odżywkę białkową jako dodatkową warstwę smaku – wykorzystaj swój ulubiony wariant (waniliowy, śmietankowy, czekoladowy etc.). 
  • W przepisie możesz użyć także lokalnych, sezonowych owoców, jak maliny, truskawki czy brzoskwinie. 
  • Jeżeli chcesz stworzyć orzeźwiający deser na lato, wykorzystaj gałkę wegańskich lodów jako dekorację gofrów. 
  • Dla bardziej słodkiego smaku możesz posypać gofry proteinowe cienką warstwą cukru pudru przed ułożeniem owoców (najlepiej przez sitko o małych oczkach). 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Gofry są rodzajem deseru, który jest często wybierany zarówno latem, jak i w sezonie jesienno-zimowym, głównie ze względu na jego uniwersalność i dużą ilość odmian. Świeże owoce dostarczą Ci niezbędnych witamin i minerałów, podczas gdy napój migdałowy będzie źródłem głównie zdrowych kwasów tłuszczowych. Dodając odżywkę proteinową zwiększasz udział białka w posiłku i tym samym sprawiasz, że będzie on bardziej satysfakcjonujący. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN