Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubi frytek. Niestety, choć smakowita, przekąska ta jest również dość kaloryczna – szczególnie w wersji smażonej. Co więc możesz zrobić, aby móc częściej cieszyć się frytkami bez jednoczesnego spożywania dużej ilości tłuszczów? Po pierwsze – upiecz je. A po drugie – wykorzystaj także inne warzywa. Na przykład zrób frytki z marchewki.
Składniki (4 porcje):
Frytki:
- 680 g marchewek, obranej i pokrojonej w słupki
- 1 łyżka oleju z awokado
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- sól dla smaku
Dekoracja:
- świeża kolendra
- pieprz
Sos curry:
- 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca (namoczonych i odsączonych)
- 1 1/2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka aminokwasów kokosowych
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 102
Węglowodany 17g
Białko 2g
Tłuszcz 5g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem pergaminowym.
- Obierz marchewki i pokrój je w średniej wielkości słupki (jak na frytki).
- Wyłóż marchew na jedną z blach do pieczenia. Dodaj olej, czosnek w proszku, cebulę w proszku i sól. Dobrze wymieszaj, aby połączyć. Następnie podziel frytki po równo na obie blachy, tak aby poszczególne słupki się nie stykały.
- Włóż blaszki do piekarnika i piecz przez 45 minut, aż frytki lekko się zarumienią.
- Podczas gdy marchewka się piecze, przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
- Po wyjęciu z piekarnika udekoruj posiekaną kolendrą i płatkami pieprzu.
Patenty kucharza:
- Frytki z marchewki najlepiej smakują podane od razu.
- Namocz orzechy nerkowca dzień wcześniej: umieść je w misce z wodą i pozostaw na noc, aby zmiękły.
- Zamiast marchewki możesz użyć również innych warzyw korzeniowych, jak na przykład pietruszka, seler. Dobrze sprawdzi się też dynia i cukinia.
Jak i dlaczego to działa?
Marchew zawiera w sobie dużo beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na skórę – pobudza produkcję włókien kolagenowych, które odpowiadają za jej elastyczność i napięcie. Dodatkowo też związek ten ma właściwości przeciwutleniające, co przyczynia się do redukowania ilości wolnych rodników w organizmie. Wykorzystując inne warzywa zamiast ziemniaków do przepisów na frytki nie tylko zwiększasz ich ogólne spożycie w swojej diecie, ale także zyskujesz wyjątkowy dodatek do obiadu o wielu unikalnych smakach.