Frytki z marchewki z sosem curry

Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubi frytek. Niestety, choć smakowita, przekąska ta jest również dość kaloryczna – szczególnie w wersji smażonej. Co więc możesz zrobić, aby móc częściej cieszyć się frytkami bez jednoczesnego spożywania dużej ilości tłuszczów? Po pierwsze – upiecz je. A po drugie – wykorzystaj także inne warzywa. Na przykład zrób frytki z marchewki.

Składniki (4 porcje):

Frytki: 

  • 680 g marchewek, obranej i pokrojonej w słupki 
  • 1 łyżka oleju z awokado 
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku 
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku 
  • sól dla smaku 

 

Dekoracja: 

  • świeża kolendra 
  • pieprz 

 

Sos curry: 

  • 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca (namoczonych i odsączonych) 
  • 1 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • 1 łyżka aminokwasów kokosowych 
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/4 szklanki wody 
  • sól i pieprz do smaku 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    102

Węglowodany   17g

Białko   2g

Tłuszcz    5g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. 
  2. Wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem pergaminowym.  
  3. Obierz marchewki i pokrój je w średniej wielkości słupki (jak na frytki). 
  4. Wyłóż marchew na jedną z blach do pieczenia. Dodaj olej, czosnek w proszku, cebulę w proszku i sól. Dobrze wymieszaj, aby połączyć. Następnie podziel frytki po równo na obie blachy, tak aby poszczególne słupki się nie stykały. 
  5. Włóż blaszki do piekarnika i piecz przez 45 minut, aż frytki lekko się zarumienią.  
  6. Podczas gdy marchewka się piecze, przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.  
  7. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj posiekaną kolendrą i płatkami pieprzu.

 

Patenty kucharza: 

  • Frytki z marchewki najlepiej smakują podane od razu.
  • Namocz orzechy nerkowca dzień wcześniej: umieść je w misce z wodą i pozostaw na noc, aby zmiękły. 
  • Zamiast marchewki możesz użyć również innych warzyw korzeniowych, jak na przykład pietruszka, seler. Dobrze sprawdzi się też dynia i cukinia. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Marchew zawiera w sobie dużo beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na skórę – pobudza produkcję włókien kolagenowych, które odpowiadają za jej elastyczność i napięcie. Dodatkowo też związek ten ma właściwości przeciwutleniające, co przyczynia się do redukowania ilości wolnych rodników w organizmie. Wykorzystując inne warzywa zamiast ziemniaków do przepisów na frytki nie tylko zwiększasz ich ogólne spożycie w swojej diecie, ale także zyskujesz wyjątkowy dodatek do obiadu o wielu unikalnych smakach.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN