Frankfurterki to powszechne śniadaniowe kiełbaski wywodzące się zza naszej zachodniej granicy. Delikatne i możliwe do przygotowania na wiele różnych sposobów stanowią bazę do niejednego posiłku. Przygotowując je na ciepło zyskasz duży, satysfakcjonujący posiłek, który możesz potraktować jako śniadanie lub kolację.
Składniki (1 porcja):
- Frankfurterki – 180 g (ok. 4-5 standardowych kiełbasek)
- Pomidor – 120 g
- Seler naciowy – 90 g
- Musztarda – 50 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 605
Węglowodany 16g
Białko 28g
Tłuszcz 46g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Kiełbaski wrzuć do wrzątku i gotuj kilka minut.
- Warzywa pokrój wedle uznania i przygotuj w formie sałatki.
- Podawaj na ciepło z musztardą.
Patenty kucharza:
- Zamiast kiełbasek wieprzowych możesz również użyć frankfurterek z kurczaka – zwróć uwagę na zmianę zawartości kalorii. Postaraj się wybrać produkt z jak najlepszym składem (wysoka zawartość mięsa, niewielka ilość tłuszczu i brak zbędnych dodatków).
- Frankfurterki świetnie sprawdzą się również jako obiad lub opcja na kolację.
- Możesz podać je nie tylko z warzywami, ale również z pieczywem lub innym źródłem węglowodanów.
- Najlepszymi odmianami pomidora do tego dania będzie pomidor malinowy lub koktajlowy. Zachęcamy również do wypróbowania odmiany daktylowej.
Jak i dlaczego to działa?
Udział mięsa w śniadaniu pozwala na dostarczenie odpowiednio dużej ilości białka, która zaspokoi poranny głód i pozwoli Ci na uzyskanie odpowiedniej ilości energii do codziennych zadań. Jeżeli podasz posiłek na ciepło, przy okazji rozgrzejesz się i nabierzesz energii do działania w pierwszych godzinach dnia. Dodatkowo w wysokiej jakości frankfurterkach znajdziesz takie składniki odżywcze, jak wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk, miedź czy selen, które uzupełnią Twoje dzienne zapotrzebowanie na składniki mineralne. Dodatek warzyw zapewnia porcję błonnika oraz zwiększa posiłek objętościowo, dzięki czemu jest on bardziej zadowalający.