Fit ciasto marchewkowe z kremową polewą

Zdrowsza i bardziej zbilansowana wersja klasycznego ciasta marchewkowego będzie ciekawym punktem menu na każdym weekendowym obiedzie czy przy okazji spotkania ze znajomymi. Prosty przepis sprawi, że nie spędzisz wiele czasu w kuchni, za to będziesz mógł delektować się delikatnym, wilgotnym wewnątrz ciastem na deser.

Składniki (9 porcji):

Składniki suche:

  • 3-4 marchewki, obrane i starte na tarce
  • 120 g (3/4 szklanki) mąki pełnoziarnistej białej
  • 120 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
  • 110 g (1/2 szklanki) jasnego brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) cynamonu
  • 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) mielonego imbiru
  • 1/8 (ok. 0,5 g) łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów pecan
  • 1/3 szklanki rodzynek

Składniki mokre:

  • 1/3 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu z wanilii
  • 62 g (1/4 szklanki) syropu klonowego
  • 62 g (1/4 szklanki) niesłodzonego mleka migdałowego
  • 2 łyżki (ok. 30 g) rozpuszczonego oleju kokosowego

Polewa:

  • 125 g (1/2 szklanki) niskotłuszczowego twarogu
  • 125 g (1/2 szklanki) greckiego jogurtu niskotłuszczowego
  • 2 łyżki (ok. 30 g) syropu klonowego lub więcej do smaku

Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    308

Węglowodany   52g

Białko   11g

Tłuszcz    7g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania – ciasto:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Spryskaj formę o wymiarach ok. 23×23 cm olejem kokosowym w sprayu. Odstaw na bok.
  3. Następnie, obierz i zetrzyj na tarce 2-3 duże marchewki. Umieść startą marchewkę na 2 kawałkach papierowego ręcznika i wyciśnij jak najwięcej wilgoci.
  4. Odmierz 2 szklanki startej marchewki i umieść ją wraz z resztą suchych składników w dużej misce i wymieszaj.
  5. W osobnej misce wymieszaj ze sobą mokre składniki oprócz oleju kokosowego.
  6. Dodaj mokre składniki do suchych składników i delikatnie połącz ze sobą. Na koniec dodaj rozpuszczone masło kokosowe i ponownie wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do przygotowanej na początku formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut.
  8. Odstaw ciasto na ostudzenie na co najmniej godzinę przed udekorowaniem lukrem.

 

Sposób przygotowania – polewa:

  1. Umieść wszystkie składniki w średniej misce i wymieszaj aż uzyskasz gładką masę.
  2. Gdy ciasto marchewkowe ostygnie, nałóż na nie lukier. Możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta cynamonem lub pokruszonymi orzechami – należy wliczyć je do puli kalorii.

 

Patenty kucharza:

  • Sok pozostały po wyciśnięciu marchewek możesz wypić – zawiera wiele cennych składników odżywczych.
  • Jeżeli chcesz obciąć kalorie na porcję, podziel ciasto na mniejsze kawałki.
  • Przechowuj w zamkniętym pojemniku na ciasto lub lunchboxie.
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.

 

Jak i dlaczego to działa?

Ciasto marchewkowe jest powszechnie uważane za zdrowszą alternatywę tradycyjnych smaków ciasta. Wybierając naturalne składniki i ostrożnie dobierając ich proporcje możesz dodatkowo zwiększyć ten efekt. Ciasto możesz zjeść bez żadnych dodatków, lub przy okazji kawy czy herbaty po pełnoprawnym posiłku, np. obiedzie. Jedna porcja z powodzeniem zaspokoi chęć sięgnięcia po coś słodkiego.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN