Zdrowsza i bardziej zbilansowana wersja klasycznego ciasta marchewkowego będzie ciekawym punktem menu na każdym weekendowym obiedzie czy przy okazji spotkania ze znajomymi. Prosty przepis sprawi, że nie spędzisz wiele czasu w kuchni, za to będziesz mógł delektować się delikatnym, wilgotnym wewnątrz ciastem na deser.
Składniki (9 porcji):
Składniki suche:
- 3-4 marchewki, obrane i starte na tarce
- 120 g (3/4 szklanki) mąki pełnoziarnistej białej
- 120 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
- 110 g (1/2 szklanki) jasnego brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) cynamonu
- 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) mielonego imbiru
- 1/8 (ok. 0,5 g) łyżeczki soli
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów pecan
- 1/3 szklanki rodzynek
Składniki mokre:
- 1/3 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu z wanilii
- 62 g (1/4 szklanki) syropu klonowego
- 62 g (1/4 szklanki) niesłodzonego mleka migdałowego
- 2 łyżki (ok. 30 g) rozpuszczonego oleju kokosowego
Polewa:
- 125 g (1/2 szklanki) niskotłuszczowego twarogu
- 125 g (1/2 szklanki) greckiego jogurtu niskotłuszczowego
- 2 łyżki (ok. 30 g) syropu klonowego lub więcej do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 308
Węglowodany 52g
Białko 11g
Tłuszcz 7g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania – ciasto:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Spryskaj formę o wymiarach ok. 23×23 cm olejem kokosowym w sprayu. Odstaw na bok.
- Następnie, obierz i zetrzyj na tarce 2-3 duże marchewki. Umieść startą marchewkę na 2 kawałkach papierowego ręcznika i wyciśnij jak najwięcej wilgoci.
- Odmierz 2 szklanki startej marchewki i umieść ją wraz z resztą suchych składników w dużej misce i wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj ze sobą mokre składniki oprócz oleju kokosowego.
- Dodaj mokre składniki do suchych składników i delikatnie połącz ze sobą. Na koniec dodaj rozpuszczone masło kokosowe i ponownie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do przygotowanej na początku formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut.
- Odstaw ciasto na ostudzenie na co najmniej godzinę przed udekorowaniem lukrem.
Sposób przygotowania – polewa:
- Umieść wszystkie składniki w średniej misce i wymieszaj aż uzyskasz gładką masę.
- Gdy ciasto marchewkowe ostygnie, nałóż na nie lukier. Możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta cynamonem lub pokruszonymi orzechami – należy wliczyć je do puli kalorii.
Patenty kucharza:
- Sok pozostały po wyciśnięciu marchewek możesz wypić – zawiera wiele cennych składników odżywczych.
- Jeżeli chcesz obciąć kalorie na porcję, podziel ciasto na mniejsze kawałki.
- Przechowuj w zamkniętym pojemniku na ciasto lub lunchboxie.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Ciasto marchewkowe jest powszechnie uważane za zdrowszą alternatywę tradycyjnych smaków ciasta. Wybierając naturalne składniki i ostrożnie dobierając ich proporcje możesz dodatkowo zwiększyć ten efekt. Ciasto możesz zjeść bez żadnych dodatków, lub przy okazji kawy czy herbaty po pełnoprawnym posiłku, np. obiedzie. Jedna porcja z powodzeniem zaspokoi chęć sięgnięcia po coś słodkiego.