Faszerowane jajka zwykle kojarzą nam się z dużymi ilościami majonezu i kalorii. Nie musi tak być zawsze – o ile klasyczna wersja jest smakowita i na pewno nie warto rezygnować z niej całkiem, o tyle warto też czasem zamienić ją na opcję bardziej lekkostrawną, przyjazną częstszej konsumpcji. Ten przepis Ci to umożliwi.
Składniki (6 porcji):
- 6 dużych jajek
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego, pełnotłustego
- 1 mały ogórek kiszony, pokrojony w bardzo drobną kostkę
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
Dekoracja:
- wędzona papryka
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 85
Węglowodany 2g
Białko 7g
Tłuszcz 5g
Błonnik 0g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Włóż jajka do dużego rondla i zalej wodą na głębokość co najmniej 3 cm. Doprowadź wodę do wrzenia na dużym ogniu. Pozwól wodzie szybko się zagotować przez 30 sekund, przykryj i zdejmij z ognia. Odstaw na 10-12 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu odcedź wodę lub wyjmij jajka łyżką. Przenieś je do miski z lodowatą wodą lub umieść na durszlaku i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
- Obierz jajka ze skorupki i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i przełóż je do małej miski.
- Do żółtek dodaj jogurt grecki, ogórka, musztardę dijon, ocet jabłkowy, sól i pieprz, wszystko rozgnieć widelcem i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
- Włóż mieszaninę do środka każdego białka. Alternatywnie możesz dodać masę żółtkową do plastikowej torebki i odciąć róg, aby utworzyć rękaw do wyciskania.
- Oprósz wędzoną papryką przed podaniem.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie 1-2 dni.
- Zamiast wędzonej papryki możesz wykorzystać także suszone chili – uzyskasz pikantniejszą wersję.
Jak i dlaczego to działa?
Jajka są najbardziej rozpowszechnionym produktem spożywczym, o którym możemy powiedzieć „superfood”. Zawierają łatwo przyswajalne białko, wiele cennych witamin (w tym D oraz B12), a także są w stanie zapewnić nam poczucie sytości na długi czas. Jeżeli lubisz faszerowane jajka, ale martwi Cię ich wysoka kaloryczność, wypróbuj ten przepis i ciesz się nimi zawsze wtedy, gdy masz na to ochotę.