Faszerowane jajka w wydaniu fit

Faszerowane jajka zwykle kojarzą nam się z dużymi ilościami majonezu i kalorii. Nie musi tak być zawsze – o ile klasyczna wersja jest smakowita i na pewno nie warto rezygnować z niej całkiem, o tyle warto też czasem zamienić ją na opcję bardziej lekkostrawną, przyjazną częstszej konsumpcji. Ten przepis Ci to umożliwi.

Składniki (6 porcji):

  • 6 dużych jajek 
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego, pełnotłustego 
  • 1 mały ogórek kiszony, pokrojony w bardzo drobną kostkę 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
  • sól i pieprz do smaku 

 

Dekoracja: 

  •  wędzona papryka 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    85

Węglowodany   2g

Białko   7g

Tłuszcz    5g

Błonnik    0g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Włóż jajka do dużego rondla i zalej wodą na głębokość co najmniej 3 cm. Doprowadź wodę do wrzenia na dużym ogniu. Pozwól wodzie szybko się zagotować przez 30 sekund, przykryj i zdejmij z ognia. Odstaw na 10-12 minut.  
  2. Po upływie wyznaczonego czasu odcedź wodę lub wyjmij jajka łyżką. Przenieś je do miski z lodowatą wodą lub umieść na durszlaku i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. 
  3. Obierz jajka ze skorupki i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i przełóż je do małej miski. 
  4. Do żółtek dodaj jogurt grecki, ogórka, musztardę dijon, ocet jabłkowy, sól i pieprz, wszystko rozgnieć widelcem i dopraw solą i pieprzem wedle uznania. 
  5. Włóż mieszaninę do środka każdego białka. Alternatywnie możesz dodać masę żółtkową do plastikowej torebki i odciąć róg, aby utworzyć rękaw do wyciskania. 
  6. Oprósz wędzoną papryką przed podaniem. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie 1-2 dni. 
  • Zamiast wędzonej papryki możesz wykorzystać także suszone chili – uzyskasz pikantniejszą wersję. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Jajka są najbardziej rozpowszechnionym produktem spożywczym, o którym możemy powiedzieć „superfood”. Zawierają łatwo przyswajalne białko, wiele cennych witamin (w tym D oraz B12), a także są w stanie zapewnić nam poczucie sytości na długi czas. Jeżeli lubisz faszerowane jajka, ale martwi Cię ich wysoka kaloryczność, wypróbuj ten przepis i ciesz się nimi zawsze wtedy, gdy masz na to ochotę.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN