Faszerowane warzywa to świetna opcja dla osób na diecie o niskiej podaży węglowodanów. Dzięki wykorzystaniu mikrofalówki przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a posiłek nadal jest zdrowy i pełnowartościowy. Jeżeli nie masz wieczorami czasu na gotowanie, wypróbuj ten prosty przepis na szybką i zdrową kolację.
Składniki (2 porcje):
- 230 g mielonego indyka niskiej zawartości tłuszczu (poniżej 7%)
- 1 średnia papryka czerwona
- 1/4 szklanki startego cheddara o zmniejszonej zawartości tłuszczu (lub mozzarelli)
Przyprawy:
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) posiekanego czosnku
- 1 1/2 łyżeczki (ok. 7,5 g) wędzonej papryki
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) kuminu
- sól morska i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 231
Węglowodany 4g
Białko 28g
Tłuszcz 11g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Przypraw mięso mielone czosnkiem, wędzoną papryką, kminem, solą morską i pieprzem, dodaj czerwoną cebulę i pietruszkę. Wymieszaj składniki.
- Przekrój na pół paprykę i wydrąż wnętrze.
- Umieść połówki w małych miskach przeznaczonych do użycia w kuchence mikrofalowej i dodaj kilka łyżek wody, aby papryka zmiękła podczas gotowania.
- Następnie wypełnij połówki papryki mięsem i włóż do kuchence mikrofalowej na 3,5 minuty.
- Podawaj z złożonym węglowodanem, takim jak brązowy ryż lub quinoa.
Patenty kucharza:
- Jeśli chcesz, możesz dodać na wierzch trochę startego sera cheddar lub mozzarella o niskiej zawartości tłuszczu i włożyć z powrotem do kuchence mikrofalowej na kolejną minutę. Uwaga: Jeśli chcesz uniknąć sera, spróbuj dodać na wierzch sos chunky marinara.
- Podawaj od razu po przygotowaniu i spożywaj na ciepło.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Czerwona papryka jest źródłem witamin A, B, C oraz E, a także zawiera duże ilości likopenu, żelaza, potasu, wapnia oraz beta-karotenu. Wykorzystanie jej jako „naczynia” umożliwia rezygnację z węglowodanów w posiłku, dzięki czemu kolacja będzie mniej kaloryczna. Wybierając mięso mielone o niskiej zawartości tłuszczu z jednej strony zapewniasz sobie dużą porcję białka, a z drugiej nie musisz martwić się o poczucie ciężkości po posiłku.
Powyższy przepis możesz również wykorzystać jako opcję obiadową, jeżeli podasz go z innymi dodatkami.