Faszerowana papryka z mikrofalówki

Faszerowane warzywa to świetna opcja dla osób na diecie o niskiej podaży węglowodanów. Dzięki wykorzystaniu mikrofalówki przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a posiłek nadal jest zdrowy i pełnowartościowy. Jeżeli nie masz wieczorami czasu na gotowanie, wypróbuj ten prosty przepis na szybką i zdrową kolację. 

Składniki (2 porcje):

  • 230 g mielonego indyka niskiej zawartości tłuszczu (poniżej 7%) 
  • 1 średnia papryka czerwona 
  • 1/4 szklanki startego cheddara o zmniejszonej zawartości tłuszczu (lub mozzarelli) 

Przyprawy: 

  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) posiekanego czosnku 
  • 1 1/2 łyżeczki (ok. 7,5 g) wędzonej papryki 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) kuminu 
  • sól morska i pieprz do smaku 
  • 1/4 szklanki pokrojonej czerwonej cebuli 
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    231

Węglowodany   4g

Białko   28g

Tłuszcz    11g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Przypraw mięso mielone czosnkiem, wędzoną papryką, kminem, solą morską i pieprzem, dodaj czerwoną cebulę i pietruszkę. Wymieszaj składniki.
  2. Przekrój na pół paprykę i wydrąż wnętrze.
  3. Umieść połówki w małych miskach przeznaczonych do użycia w kuchence mikrofalowej i dodaj kilka łyżek wody, aby papryka zmiękła podczas gotowania.
  4. Następnie wypełnij połówki papryki mięsem i włóż do kuchence mikrofalowej na 3,5 minuty.   
  5. Podawaj z złożonym węglowodanem, takim jak brązowy ryż lub quinoa. 

 

Patenty kucharza: 

  • Jeśli chcesz, możesz dodać na wierzch trochę startego sera cheddar lub mozzarella o niskiej zawartości tłuszczu i włożyć z powrotem do kuchence mikrofalowej na kolejną minutę. Uwaga: Jeśli chcesz uniknąć sera, spróbuj dodać na wierzch sos chunky marinara. 
  • Podawaj od razu po przygotowaniu i spożywaj na ciepło. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Czerwona papryka jest źródłem witamin A, B, C oraz E, a także zawiera duże ilości likopenu, żelaza, potasu, wapnia oraz beta-karotenu. Wykorzystanie jej jako „naczynia” umożliwia rezygnację z węglowodanów w posiłku, dzięki czemu kolacja będzie mniej kaloryczna. Wybierając mięso mielone o niskiej zawartości tłuszczu z jednej strony zapewniasz sobie dużą porcję białka, a z drugiej nie musisz martwić się o poczucie ciężkości po posiłku. 

Powyższy przepis możesz również wykorzystać jako opcję obiadową, jeżeli podasz go z innymi dodatkami. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN