Faszerowana papryka z kurczakiem, warzywami i serem po meksykańsku

Pieczenie jest jedną ze zdrowszych metod obróbki żywności, co warto wziąć pod uwagę przy okazji przygotowywania posiłków. Paprykę możesz wykorzystać zamiast ziemniaków czy innych źródeł węglowodanów. Zapiecz w niej mięso i inne warzywa, a zyskasz pełnowartościowy i smaczny obiad do spożycia na ciepło. 

Składniki (6 porcji):

  • 3 duże papryki (każdego koloru), przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych 

Nadzienie: 

  • 450 g mięsa z kurczaka z rożna bez skóry, pokrojonego 
  • 1/3 szklanki (czerwonej) cebuli 
  • 145 g zielonych papryczek chili z puszki 
  • 1 szklanka czarnej fasoli z puszki, odcedzonej (fasola o niskiej zawartości sodu) 
  • 1 1/4 szklanki czerwonego sosu enchilada 
  • 42 g rozdrobnionych tortilla chips lub tortilli kukurydzianej 
  • 1 szklanka meksykańskiej mieszanki serów 

Dekoracja: 

  • naturalny jogurt grecki 2% tłuszczu 
  • papryczki Jalapeño 
  • kolendra świeża lub suszona 
     
    Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    311

Węglowodany   22g

Białko   36g

Tłuszcz    9g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Przekrój papryki na pół i usuń wnętrze. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową, a następnie lekko spryskaj oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 200°C, aby zmiękły.
  2. Rozłam małymi kawałkami tortille kukurydziane i odłóż na bok.
  3. Umieść mięso kurczaka w misce. Za pomocą widelców rozdziel kurczaka na mniejsze kawałki, a następnie dodaj cebulę, czarną fasolę, zielone chilli i czerwony sos enchilada. Wymieszaj dokładnie.
  4. Napełnij papryki mieszaniną z kurczaka, a następnie dodaj trochę rozdrobnionych tortilli kukurydzianych na wierzchu. Udekoruj 1-2 łyżkami startego sera.
  5. Umieść papryki w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200°C, aż ser się rozpuści i zbrązowieje.  
     

Patenty kucharza: 

  • Zamiast kurczaka możesz użyć mięsa z indyka. 
  • Jeżeli chcesz obniżyć kalorie, zamiast klasycznego sera możesz wykorzystać odmiany o niskiej zawartości tłuszczu. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Papryka to bardzo zdrowe warzywo, które dodatkowo możesz wykorzystać w niezliczonej ilości różnych przepisów. Zawiera w sobie witaminę B, C oraz E, a także minerały takie, jak sód, magnez, żelazo czy cynk. Dodatkowo jest ona źródłem pierwiastków śladowych: fosforu, manganu oraz miedzi. W połączeniu z kurczakiem, serem i innymi dodatkami stanowi posiłek o dużej podaży białka, który zapewni Ci poczucie sytości na długi czas. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN