Pieczenie jest jedną ze zdrowszych metod obróbki żywności, co warto wziąć pod uwagę przy okazji przygotowywania posiłków. Paprykę możesz wykorzystać zamiast ziemniaków czy innych źródeł węglowodanów. Zapiecz w niej mięso i inne warzywa, a zyskasz pełnowartościowy i smaczny obiad do spożycia na ciepło.
Składniki (6 porcji):
- 3 duże papryki (każdego koloru), przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych
Nadzienie:
- 450 g mięsa z kurczaka z rożna bez skóry, pokrojonego
- 1/3 szklanki (czerwonej) cebuli
- 145 g zielonych papryczek chili z puszki
- 1 szklanka czarnej fasoli z puszki, odcedzonej (fasola o niskiej zawartości sodu)
- 1 1/4 szklanki czerwonego sosu enchilada
- 42 g rozdrobnionych tortilla chips lub tortilli kukurydzianej
- 1 szklanka meksykańskiej mieszanki serów
Dekoracja:
- naturalny jogurt grecki 2% tłuszczu
- papryczki Jalapeño
- kolendra świeża lub suszona
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 311
Węglowodany 22g
Białko 36g
Tłuszcz 9g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Przekrój papryki na pół i usuń wnętrze. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową, a następnie lekko spryskaj oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 200°C, aby zmiękły.
- Rozłam małymi kawałkami tortille kukurydziane i odłóż na bok.
- Umieść mięso kurczaka w misce. Za pomocą widelców rozdziel kurczaka na mniejsze kawałki, a następnie dodaj cebulę, czarną fasolę, zielone chilli i czerwony sos enchilada. Wymieszaj dokładnie.
- Napełnij papryki mieszaniną z kurczaka, a następnie dodaj trochę rozdrobnionych tortilli kukurydzianych na wierzchu. Udekoruj 1-2 łyżkami startego sera.
- Umieść papryki w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200°C, aż ser się rozpuści i zbrązowieje.
Patenty kucharza:
- Zamiast kurczaka możesz użyć mięsa z indyka.
- Jeżeli chcesz obniżyć kalorie, zamiast klasycznego sera możesz wykorzystać odmiany o niskiej zawartości tłuszczu.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Papryka to bardzo zdrowe warzywo, które dodatkowo możesz wykorzystać w niezliczonej ilości różnych przepisów. Zawiera w sobie witaminę B, C oraz E, a także minerały takie, jak sód, magnez, żelazo czy cynk. Dodatkowo jest ona źródłem pierwiastków śladowych: fosforu, manganu oraz miedzi. W połączeniu z kurczakiem, serem i innymi dodatkami stanowi posiłek o dużej podaży białka, który zapewni Ci poczucie sytości na długi czas.