Dyniowe batony proteinowe

Dynia to bardzo uniwersalne warzywo, z którego przygotujesz nie tylko zupy czy kremy. W tym przepisie odkryjesz, jak z pomocą zaledwie kilku dodatków zamienić ją w słodką przekąskę o wysokiej zawartości białka (aż 18 g na porcję) – dyniowe batony proteinowe. Co ważne, istnieje duża szansa, że większość z nich masz już w swojej kuchni. 

Składniki (6 porcji):

  • 180 g puree z dyni (180 gramów) 
  • 190 g naturalnego masła migdałowego 
  • 150 g odżywki białkowej o smaku waniliowym 
  • 1 1/2 łyżki przyprawy dyniowej 
  • 1/2 łyżeczki soli 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    288

Węglowodany   17g

Białko   18g

Tłuszcz    20g

Błonnik    7g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Formę do pieczenia (o wymiarach ok. 20 x 20 cm) wyłóż papierem pergaminowym i odłóż na bok. 
  2. Do średniej wielkości miski dodaj puree z dyni i masło migdałowe i dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą i będą gładkie. 
  3. Dodaj odżywkę proteinową, przyprawę dyniową i sól i ponownie wymieszaj do połączenia składników. Konsystencja masy powinna powinna przypominać ciasto na ciasteczka i dobrze się trzymać. W razie potrzeby dodaj trochę więcej białka, aby wchłonąć nadmiar wilgoci.
  4. Wyłóż masę na dno blaszki do pieczenia i dobrze dociśnij do spodu. Umieść w lodówce na 15 minut lub do czasu, aż batony stwardnieją. 
  5. Podziel na porcje. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: dyniowe batony proteinowe trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 7 dni. 
  • Do dekoracji możesz wykorzystać pokruszone pestki dyni, wiórki czekoladowe lub dowolną inną posypkę (niewliczone w kalorie). 
  • Zamiast masła migdałowego możesz użyć dowolnego innego masła orzechowego. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Dynia zawiera całkiem dużą porcję błonnika, witaminy A, B1, B2, C, E oraz PP, a także pierwiastki takie, jak fosfor, magnez, żelazo i cynk. Dodatkowo jest także źródłem pierwiastków śladowych: manganu, miedzi i selenu. Wybierający dynię na batony proteinowe zwróć uwagę na jej kolor – im bardziej pomarańczowy egzemplarz, tym więcej beta-karotenu będzie zawierać.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN