Dynia to bardzo uniwersalne warzywo, z którego przygotujesz nie tylko zupy czy kremy. W tym przepisie odkryjesz, jak z pomocą zaledwie kilku dodatków zamienić ją w słodką przekąskę o wysokiej zawartości białka (aż 18 g na porcję) – dyniowe batony proteinowe. Co ważne, istnieje duża szansa, że większość z nich masz już w swojej kuchni.
Składniki (6 porcji):
- 180 g puree z dyni (180 gramów)
- 190 g naturalnego masła migdałowego
- 150 g odżywki białkowej o smaku waniliowym
- 1 1/2 łyżki przyprawy dyniowej
- 1/2 łyżeczki soli
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 288
Węglowodany 17g
Białko 18g
Tłuszcz 20g
Błonnik 7g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Formę do pieczenia (o wymiarach ok. 20 x 20 cm) wyłóż papierem pergaminowym i odłóż na bok.
- Do średniej wielkości miski dodaj puree z dyni i masło migdałowe i dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą i będą gładkie.
- Dodaj odżywkę proteinową, przyprawę dyniową i sól i ponownie wymieszaj do połączenia składników. Konsystencja masy powinna powinna przypominać ciasto na ciasteczka i dobrze się trzymać. W razie potrzeby dodaj trochę więcej białka, aby wchłonąć nadmiar wilgoci.
- Wyłóż masę na dno blaszki do pieczenia i dobrze dociśnij do spodu. Umieść w lodówce na 15 minut lub do czasu, aż batony stwardnieją.
- Podziel na porcje.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: dyniowe batony proteinowe trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 7 dni.
- Do dekoracji możesz wykorzystać pokruszone pestki dyni, wiórki czekoladowe lub dowolną inną posypkę (niewliczone w kalorie).
- Zamiast masła migdałowego możesz użyć dowolnego innego masła orzechowego.
Jak i dlaczego to działa?
Dynia zawiera całkiem dużą porcję błonnika, witaminy A, B1, B2, C, E oraz PP, a także pierwiastki takie, jak fosfor, magnez, żelazo i cynk. Dodatkowo jest także źródłem pierwiastków śladowych: manganu, miedzi i selenu. Wybierający dynię na batony proteinowe zwróć uwagę na jej kolor – im bardziej pomarańczowy egzemplarz, tym więcej beta-karotenu będzie zawierać.