Propozycja dla osób, które lubią orzechy i chętnie spróbują ich w nowym wydaniu. Domowy sos orzechowy nie wymaga wiele pracy, a za to będziesz mógł wykorzystać go do wielu różnych potraw. Wypróbuj i przekonaj się sam!
Składniki (8 porcji):
- 1/2 szklanki kremowego masła orzechowego
- 1/4 szklanki niskosodowego sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 1/2 łyżki miodu lub granulowanego cukru
- 2 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju z chili
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 592
Węglowodany 153g
Białko 2g
Tłuszcz 1g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Alternatywnie możesz użyć także blendera.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 7 dni. Możesz też zamrozić sos na maksymalnie 2 miesiące.
- Domowy sos orzechowy wykorzystaj do dań kuchni azjatyckiej, warzyw lub chrupiącego tofu. Możesz też wypróbować go do mięs i sałatek.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
- Aby zwiększyć podaż białka możesz dodać do składników miarkę odżywki proteinowej o neutralnym smaku.
- Jeżeli chcesz mniej kalorii w porcji, zmniejsz ją do 1-2 łyżek stołowych.
Jak i dlaczego to działa?
Domowe dressingi i sosy zwykle są dużo mniej kaloryczne, niż ich sklepowe odpowiedniki. Dodatkowo też masz pełną kontrolę nad tym, jakie składniki się w nich znajdą, co automatycznie przekłada się na lepszą jakość końcowego produktu. Wybierając sos orzechowy nie tylko poprawisz smak różnorodnych potraw, ale też dostarczysz sobie zdrowych kwasów tłuszczowych.