Sos jest zwykle najbardziej kalorycznym elementem każdej sałatki i to od niego zależy, jak zdrowe będzie całe danie. Na szczęście jest na to prosty sposób: zwyczajnie przygotuj go samodzielnie. Dzięki temu uzyskasz delikatny dressing, który jednocześnie nie będzie zawierał kilkuset kalorii w jednej porcji. Sos jogurtowy świetnie nada się do klasycznej sałatki Cezar, choć to nie jedyne jego zastosowanie.
Składniki (20 porcji):
- 1 1/2 szklanki 2% jogurtu naturalnego lub greckiego
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 4 anchois, odsączone i pokrojone w kostkę
- 2 łyżeczki Dijon
- 1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
- sok z 1/2 cytryny
- 2/3 szklanki startego pecorino
- 1 łyżka mielonego pieprzu do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 90
Węglowodany 3g
Białko 6g
Tłuszcz 6g
Błonnik 1g
*Wykorzystaj ten sos sałatkowy do klasycznej sałatki Cezar lub dowolnej innej, na jaką przyjdzie Ci ochota. Może stanowić zamiennik dla majonezu lub innych ciężkich dressingów.
Sposób przygotowania:
- Dodaj 6 pierwszych składników do miski i wymieszaj, aż masa będzie gładka.
- Następnie dodaj parmezan, oliwę z oliwek i czarny pieprz i wymieszaj. Dressing powinien mieć konsystencję przypominającą tradycyjny sos Cezar.
Patenty kucharza:
- Wersja wegetariańska: zamiast anchovis użyj 2 1/2 łyżki kaparów.
- Przechowywanie: w szczelnym pojemniku w lodówce, przez maksymalnie 5-7 dni.
- Zamiast sera pecorino możesz użyć również parmezanu.
- Ponieważ zarówno pecorino, jak i parmezan zawierają w sobie sól, dopraw dressing na samym końcu, aby uniknąć przesolenia.
Jak i dlaczego to działa?
Domowej roboty dressingi są zdecydowanie mniej kaloryczne, niż ich kupowane lub restauracyjne wersje. Sos jogurtowy na bazie serka greckiego będzie dużo lżejszą i mniej kaloryczną alternatywą, niż na przykład majonez. Jeżeli zależy Ci na pilnowaniu swojego codziennego jadłospisu, ich samodzielne przygotowywanie jest zdecydowanie najlepszym pomysłem. Dodatkowo również nauczysz się, jak manipulować smakiem sałatek i innych potraw, jedynie poprzez zmianę wykorzystywanego sosu.