Domowy sos jogurtowy do sałatki Cezar (plus wersja wege)

Sos jest zwykle najbardziej kalorycznym elementem każdej sałatki i to od niego zależy, jak zdrowe będzie całe danie. Na szczęście jest na to prosty sposób: zwyczajnie przygotuj go samodzielnie. Dzięki temu uzyskasz delikatny dressing, który jednocześnie nie będzie zawierał kilkuset kalorii w jednej porcji. Sos jogurtowy świetnie nada się do klasycznej sałatki Cezar, choć to nie jedyne jego zastosowanie.

Składniki (20 porcji):

  • 1 1/2 szklanki 2% jogurtu naturalnego lub greckiego 
  • 3 ząbki czosnku, posiekane 
  • 4 anchois, odsączone i pokrojone w kostkę 
  • 2 łyżeczki Dijon 
  • 1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości sodu 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2/3 szklanki startego pecorino 
  • 1 łyżka mielonego pieprzu do smaku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    90

Węglowodany   3g

Białko   6g

Tłuszcz    6g

Błonnik    1g

*Wykorzystaj ten sos sałatkowy do klasycznej sałatki Cezar lub dowolnej innej, na jaką przyjdzie Ci ochota. Może stanowić zamiennik dla majonezu lub innych ciężkich dressingów.

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj 6 pierwszych składników do miski i wymieszaj, aż masa będzie gładka. 
  2. Następnie dodaj parmezan, oliwę z oliwek i czarny pieprz i wymieszaj. Dressing powinien mieć konsystencję przypominającą tradycyjny sos Cezar.

 

Patenty kucharza: 

  • Wersja wegetariańska: zamiast anchovis użyj 2 1/2 łyżki kaparów.
  • Przechowywanie: w szczelnym pojemniku w lodówce, przez maksymalnie 5-7 dni. 
  • Zamiast sera pecorino możesz użyć również parmezanu. 
  • Ponieważ zarówno pecorino, jak i parmezan zawierają w sobie sól, dopraw dressing na samym końcu, aby uniknąć przesolenia. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Domowej roboty dressingi są zdecydowanie mniej kaloryczne, niż ich kupowane lub restauracyjne wersje. Sos jogurtowy na bazie serka greckiego będzie dużo lżejszą i mniej kaloryczną alternatywą, niż na przykład majonez. Jeżeli zależy Ci na pilnowaniu swojego codziennego jadłospisu, ich samodzielne przygotowywanie jest zdecydowanie najlepszym pomysłem. Dodatkowo również nauczysz się, jak manipulować smakiem sałatek i innych potraw, jedynie poprzez zmianę wykorzystywanego sosu. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN