Domowy hummus z czosnkiem

Domowy hummus to bardzo popularna pasta z ciecierzycy, której powinieneś spróbować także wtedy, gdy nie stosujesz diety wyłącznie roślinnej. Świetnie sprawdzi się na kanapkach, jako dip oraz dodatek do wielu różnych potraw. Zawiera w sobie zdrowe tłuszcze i nieco białka, które pozwolą Ci zachować poczucie sytości na długi czas.

Składniki (8 porcji):

  • 450 g ciecierzycy z puszki, bez soli 
  • 1/4 szklanki tahini 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1/4 szklanki soku z cytryny 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku 
  • 1/2 łyżeczki soli 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    155

Węglowodany   10g

Białko   4g

Tłuszcz    12g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Odcedź ciecierzycę, zachowując 1/4 szklanki płynu.  
  2. Przenieś ciecierzycę i pozostały płyn do blendera kielichowego. Dodaj tahini, olej, sok z cytryny, czosnek, kminek, chili w proszku i sól.  
  3. Blenduj aż puree będzie bardzo gładkie – 2-3 minuty.

 

Patenty kucharza:

  • Przechowywanie: domowy hummus trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 5 dni. 
  • Możesz wykonać również wersję bez dodatku czosnku.
  • Dla uzyskania bardziej pikantnego smaku zwiększ ilość wykorzystanego chili. Możesz dodać także odrobinę pieprzu cayenne.
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Ze względu na obecność ciecierzycy hummus jest dobrym źródłem błonnika – mała porcja zawiera go nawet kilka gram. Dodatkowo również dzięki dzięki wspomnianej roślinie oraz dodatkowi oliwy znajdziesz w nim jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także całkiem sporą porcję żelaza. Możesz wykorzystać go do dań na praktycznie każdą okazję, począwszy od śniadania, a skończywszy na kolacji. Domowa wersja będzie też dużo zdrowsza, niż gotowa ze sklepu.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN