Domowy dżem z kiwi

Lubisz kanapki z dżemem na śniadanie, ale nie chcesz kupować przesłodzonych gotowych dżemów? Nic prostszego – przygotuj własną wersję w domu! W tym przepisie dowiesz się, jak samodzielnie przygotować smakowity, naturalnie słodki dżem z kiwi, który będzie Ci towarzyszył przy niejednym śniadaniu. 

Składniki (16 porcji):

  • 6 całych dojrzałych kiwi, obranych i posiekanych 
  • 200 g granulowanego cukru 
  • 1 łyżeczka sproszkowanej pektyny 
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    65

Węglowodany   17g

Białko   1g

Tłuszcz    0g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Jedna porcja odpowiada jednej łyżce stołowej dżemu (ok. 15 g)

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj wszystkie składniki do rondla i wymieszaj tak, aby kawałki owoców obtoczyć w cukrze.
  2. Postaw na średnim ogniu i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. 
  3. Zwiększ nieznacznie ogień i kontynuuj gotowanie, aż masa zacznie wrzeć. Mieszaj regularnie i gotuj, aż mieszanina osiągnie temperaturę 103 stopni (użyj termometru kuchennego do zmierzenia). 
  4. Zdejmij z ognia i przelej do żaroodpornego słoika lub płytkiej formy do pieczenia. Pozwól aby dżem ostygł zanim go podasz.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: dżem z kiwi trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 
  • Możesz przyspieszyć proces studzenia dżemu, jeżeli przełożysz go do dużej, płytkiej patelni. 
  • Pamiętaj o mieszaniu w czasie gotowania – inaczej cukier może się spalić. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Kiwi to prawdziwa kopalnia witamin, pierwiastków i innych cennych mikroelementów. Zawiera między innymi witaminy K oraz E, a także magnez, potas i kwas foliowy. Jeżeli masz wiele owoców pod ręką i wiesz, że nie zdążysz ich zjeść, zanim się zepsują, nie wahaj się wykorzystać tego przepisu. Zyskasz naturalnie słodki dżem do kanapek oraz deserów, zminimalizujesz ilość wyrzucanej żywności i jednocześnie będziesz mógł cieszyć się własnoręcznie przygotowanym łakociem. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN