Lubisz kanapki z dżemem na śniadanie, ale nie chcesz kupować przesłodzonych gotowych dżemów? Nic prostszego – przygotuj własną wersję w domu! W tym przepisie dowiesz się, jak samodzielnie przygotować smakowity, naturalnie słodki dżem z kiwi, który będzie Ci towarzyszył przy niejednym śniadaniu.
Składniki (16 porcji):
- 6 całych dojrzałych kiwi, obranych i posiekanych
- 200 g granulowanego cukru
- 1 łyżeczka sproszkowanej pektyny
- 1 łyżka soku z cytryny
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 65
Węglowodany 17g
Białko 1g
Tłuszcz 0g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Jedna porcja odpowiada jednej łyżce stołowej dżemu (ok. 15 g)
Sposób przygotowania:
- Dodaj wszystkie składniki do rondla i wymieszaj tak, aby kawałki owoców obtoczyć w cukrze.
- Postaw na średnim ogniu i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Zwiększ nieznacznie ogień i kontynuuj gotowanie, aż masa zacznie wrzeć. Mieszaj regularnie i gotuj, aż mieszanina osiągnie temperaturę 103 stopni (użyj termometru kuchennego do zmierzenia).
- Zdejmij z ognia i przelej do żaroodpornego słoika lub płytkiej formy do pieczenia. Pozwól aby dżem ostygł zanim go podasz.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: dżem z kiwi trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
- Możesz przyspieszyć proces studzenia dżemu, jeżeli przełożysz go do dużej, płytkiej patelni.
- Pamiętaj o mieszaniu w czasie gotowania – inaczej cukier może się spalić.
Jak i dlaczego to działa?
Kiwi to prawdziwa kopalnia witamin, pierwiastków i innych cennych mikroelementów. Zawiera między innymi witaminy K oraz E, a także magnez, potas i kwas foliowy. Jeżeli masz wiele owoców pod ręką i wiesz, że nie zdążysz ich zjeść, zanim się zepsują, nie wahaj się wykorzystać tego przepisu. Zyskasz naturalnie słodki dżem do kanapek oraz deserów, zminimalizujesz ilość wyrzucanej żywności i jednocześnie będziesz mógł cieszyć się własnoręcznie przygotowanym łakociem.