Przekąska nie tylko dla dzieci. Zdrowe, domowe żelki owocowe, które pozwolą Ci się schłodzić w ciepły dzień i jednocześnie dostarczą niezbędnej porcji witamin i minerałów. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, w tym swoje ulubione owoce. Jeżeli chcesz, wykorzystaj różne silikonowe formy aby otrzymać odmienne kształty.
Składniki (30 porcji):
Żelki pomarańczowe:
- 250 g pomarańczy, obranych
- 1/2 szklanki lekkiego mleka kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli morskiej
- 4 łyżki żelatyny
Żelki truskawkowe:
- 350 g posiekanych truskawek
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- szczypta soli morskiej
- 4 łyżki żelatyny
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 24/18
Węglowodany 3/2g
Białko 3/2g
Tłuszcz 0g
Błonnik 0g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Z jednej listy składników przygotujesz 15 żelków pomarańczowych i 15 żelków truskawkowych.
Sposób przygotowania – żelki pomarańczowe:
- Umieść pomarańcze w blenderze i zmiksuj na gładką masę (ok. 1 minuty).
- Weź mały garnek i przelej masę pomarańczową przez sitko. Powinieneś otrzymać około 1,5 szklanki soku.
- Na patelnię dodaj mleko kokosowe, miód i sól morską i wymieszaj. Podgrzewaj mieszaninę na małym ogniu, aż się rozgrzeje (uważaj aby nie była zbyt gorąca) Dodaj żelatynę i powoli wymieszaj, a następnie pozostaw do przestudzenia.
- Połącz masę żelatynową z sokiem z pomarańczy, a następnie przelej do formy silikonowej lub nasmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia.
- Wstaw do lodówki na 2 godziny lub do momentu, aż masa stwardnieje.
- Wyjmij z formy lub naczynia i pokrój w małą kostkę.
Sposób przygotowania – żelki truskawkowe:
- Umieść truskawki, wodę i sok z cytryny w blenderze i zmiksuj na gładką masę (ok. 1 minuty).
- Weź mały garnek i przelej masę truskawkową przez sitko. Powinieneś otrzymać około 1,5 szklanki soku.
- Na patelnię dodaj mleko kokosowe, miód i sól morską i wymieszaj. Podgrzewaj mieszaninę na małym ogniu, aż się rozgrzeje (uważaj aby nie była zbyt gorąca) Dodaj żelatynę i powoli wymieszaj, a następnie pozostaw do przestudzenia.
- Połącz masę żelatynową z sokiem z pomarańczy, a następnie przelej do formy silikonowej lub nasmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia.
- Wstaw do lodówki na 2 godziny lub do momentu, aż masa stwardnieje.
- Wyjmij z formy lub naczynia i pokrój w małą kostkę.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w lodówce maksymalnie do 2 tygodni.
- Do żelków możesz wykorzystać dowolne ulubione owoce (za wyjątkiem ananasa – zawarta w nim bromelaina sprawi, że żelatyna nie będzie w stanie związać masy na żelki).
- Zamiast świeżych owoców możesz też wykorzystać gotowy sok.
- Jeżeli nie lubisz mleka kokosowego, zastąp go wodą.
Jak i dlaczego to działa?
Domowe żelki owocowe mogą być ciekawą, alternatywną wersją słodyczy na upalne, letnie dni. Jeżeli przechowasz je w lodówce, pozwolą Ci nieco się schłodzić przy okazji jedzenia. Fakt, że przygotujesz je samodzielnie, pozwoli nie tylko na wykorzystanie ulubionych owoców, ale również zagwarantuje, że będziesz miał pod ręką smakołyki zdrowe, bogate w wartości odżywcze i wykonane z naturalnych składników.