Domowe proteinowe lody: imbir i pomarańcza

Lody to wybór wielu osób, gdy na zewnątrz jest gorąco, a mamy ochotę na deser. Przygotowując je samodzielnie możesz wybrać lepszej jakości składniki, jak i zadbać o odpowiednią porcję białka w każdej porcji. Jeżeli lubisz owocowe smaki, wydanie z pomarańczą i dodatkiem imbiru jest zdecydowanie opcją godną uwagi. 

Składniki (6 porcji):

  • skórka z 2 klementynek 
  • 85 g świeżego imbiru, obranego 
  • 165 g odżywki białkowej o neutralnym smaku 
  • 5 mrożonych klementynek, obranych 
  • 400 g kremu kokosowego 
  • 1/2 szklanki kremowego mleka migdałowego 

 

Opcjonalnie: 

  • 1 łyżka syropu z agawy 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    280

Węglowodany   17g

Białko   23g

Tłuszcz    13g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj skórkę pomarańczową i imbir do robota kuchennego lub blendera i miksuj, aż zostaną drobno posiekane.
  2. Dodaj pozostałe składniki do robota kuchennego i zmiksuj wszystko razem, aż zostaną dobrze wymieszane. W razie potrzeby dodaj łyżki mleka migdałowego, aby ułatwić miksowanie. 
  3. Wyłóż do pojemnika i rozprowadź równomiernie, a następnie włóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na noc). 
  4. Przed spożyciem włóż do lodówki na 5-10 minut, aby masa nieco zmiękła.

 

Patenty kucharza: 

  • Możesz na wierzch dodać swoje ulubione dodatki – pamiętaj tylko, aby wliczyć je w kaloryczność. 
  • Zamiast syropu z agawy możesz wykorzystać także miód. 
  • Zamiast kremu kokosowego możesz użyć lekkiego mleka kokosowego – zmniejszysz ilość tłuszczu w porcji.
  • Przepis przyjazny diecie wegetariańskiej.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Domowe lody będą zdecydowanie lepszym wyborem, niż te kupowane w sklepie. Pomarańcza, imbir i kokos to bomby witaminowe, z których uzyskasz wiele cennych witamin i mikroelementów. Dodatkowo imbir poprawi tempo Twojego metabolizmu, a odżywka białkowa sprawi, że deser będzie sycący i pełnowartościowy. Pamiętaj, że możesz manipulować ilością używanego imbiru, zależnie od Twoich preferencji smakowych.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN