Lody to wybór wielu osób, gdy na zewnątrz jest gorąco, a mamy ochotę na deser. Przygotowując je samodzielnie możesz wybrać lepszej jakości składniki, jak i zadbać o odpowiednią porcję białka w każdej porcji. Jeżeli lubisz owocowe smaki, wydanie z pomarańczą i dodatkiem imbiru jest zdecydowanie opcją godną uwagi.
Składniki (6 porcji):
- skórka z 2 klementynek
- 85 g świeżego imbiru, obranego
- 165 g odżywki białkowej o neutralnym smaku
- 5 mrożonych klementynek, obranych
- 400 g kremu kokosowego
- 1/2 szklanki kremowego mleka migdałowego
Opcjonalnie:
- 1 łyżka syropu z agawy
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 280
Węglowodany 17g
Białko 23g
Tłuszcz 13g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Dodaj skórkę pomarańczową i imbir do robota kuchennego lub blendera i miksuj, aż zostaną drobno posiekane.
- Dodaj pozostałe składniki do robota kuchennego i zmiksuj wszystko razem, aż zostaną dobrze wymieszane. W razie potrzeby dodaj łyżki mleka migdałowego, aby ułatwić miksowanie.
- Wyłóż do pojemnika i rozprowadź równomiernie, a następnie włóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na noc).
- Przed spożyciem włóż do lodówki na 5-10 minut, aby masa nieco zmiękła.
Patenty kucharza:
- Możesz na wierzch dodać swoje ulubione dodatki – pamiętaj tylko, aby wliczyć je w kaloryczność.
- Zamiast syropu z agawy możesz wykorzystać także miód.
- Zamiast kremu kokosowego możesz użyć lekkiego mleka kokosowego – zmniejszysz ilość tłuszczu w porcji.
- Przepis przyjazny diecie wegetariańskiej.
Jak i dlaczego to działa?
Domowe lody będą zdecydowanie lepszym wyborem, niż te kupowane w sklepie. Pomarańcza, imbir i kokos to bomby witaminowe, z których uzyskasz wiele cennych witamin i mikroelementów. Dodatkowo imbir poprawi tempo Twojego metabolizmu, a odżywka białkowa sprawi, że deser będzie sycący i pełnowartościowy. Pamiętaj, że możesz manipulować ilością używanego imbiru, zależnie od Twoich preferencji smakowych.