Domowe proteinowe lody: banan, masło orzechowe i czekolada

Delikatne, kremowe i nieprzyzwoicie pyszne – dokładnie takie powinny być lody. Teraz nie tylko możesz zrobić je samodzielnie, ale również sprawisz, że będą wypełnione po brzegi cennym dla organizmu białkiem. Połącz przyjemne z pożytecznym i wybierz deser, który ukoi nie tylko Twoją duszę – domowe proteinowe lody z bananem i dodatkami.

Składniki (6 porcji):

  • 165 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym 
  • 6 mrożonych bananów 
  • 1/2 szklanki naturalnego masła orzechowego bez soli 
  • 1/2 szklanki ciemnej czekolady lub kakao w proszku 
  • 1 1/2 szklanki mleka migdałowego 
  • 1/3 szklanki niesłodzonych ziaren kakaowca 

 

Opcjonalnie: 

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    510

Węglowodany   48g

Białko   31g

Tłuszcz    23g

Błonnik    11g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj pierwszych 5 składników do robota kuchennego o dużej mocy i miksuj, aż masa będzie gładka. Powinna być bardzo puszysta. Jeżeli wyjdzie zbyt sucha, po prostu dodaj łyżkę mleka migdałowego.  
  2. Po dokładnym wymieszaniu dodaj ziarenka kakao (i opcjonalnie pokruszone orzechy włoskie) i rozprowadź je równo w masie, np. przy użyciu szpatułki. 
  3. Wyłóż lody do pojemnika, rozprowadź równomiernie i wstaw do zamrażarki na co najmniej 2 godziny. 
  4. Przed spożyciem włóż do lodówki na 5-10 minut, aby masa nieco zmiękła.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast orzechów możesz dodać inne ulubione dodatki – pamiętaj tylko, aby wliczyć je w kaloryczność. 
  • Jeżeli porcja jest zbyt kaloryczna, podziel ją na pół.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Domowe proteinowe lody idealnie sprawdzą się jako deser w letnie upalne dni. Dzięki wysokiej zawartości białka sprawią, że będziesz czuł się nasycony i nie sięgniesz po kolejne łakocie. Dodatek masła orzechowego zapewni Ci również dodatkową porcję zdrowych kwasów tłuszczowych. 

Przygotowując lody samodzielnie masz również lepszą kontrolę nad tym, jakiej jakości składniki wykorzystasz. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN