Delikatne, kremowe i nieprzyzwoicie pyszne – dokładnie takie powinny być lody. Teraz nie tylko możesz zrobić je samodzielnie, ale również sprawisz, że będą wypełnione po brzegi cennym dla organizmu białkiem. Połącz przyjemne z pożytecznym i wybierz deser, który ukoi nie tylko Twoją duszę – domowe proteinowe lody z bananem i dodatkami.
Składniki (6 porcji):
- 165 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
- 6 mrożonych bananów
- 1/2 szklanki naturalnego masła orzechowego bez soli
- 1/2 szklanki ciemnej czekolady lub kakao w proszku
- 1 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 1/3 szklanki niesłodzonych ziaren kakaowca
Opcjonalnie:
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 510
Węglowodany 48g
Białko 31g
Tłuszcz 23g
Błonnik 11g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Dodaj pierwszych 5 składników do robota kuchennego o dużej mocy i miksuj, aż masa będzie gładka. Powinna być bardzo puszysta. Jeżeli wyjdzie zbyt sucha, po prostu dodaj łyżkę mleka migdałowego.
- Po dokładnym wymieszaniu dodaj ziarenka kakao (i opcjonalnie pokruszone orzechy włoskie) i rozprowadź je równo w masie, np. przy użyciu szpatułki.
- Wyłóż lody do pojemnika, rozprowadź równomiernie i wstaw do zamrażarki na co najmniej 2 godziny.
- Przed spożyciem włóż do lodówki na 5-10 minut, aby masa nieco zmiękła.
Patenty kucharza:
- Zamiast orzechów możesz dodać inne ulubione dodatki – pamiętaj tylko, aby wliczyć je w kaloryczność.
- Jeżeli porcja jest zbyt kaloryczna, podziel ją na pół.
Jak i dlaczego to działa?
Domowe proteinowe lody idealnie sprawdzą się jako deser w letnie upalne dni. Dzięki wysokiej zawartości białka sprawią, że będziesz czuł się nasycony i nie sięgniesz po kolejne łakocie. Dodatek masła orzechowego zapewni Ci również dodatkową porcję zdrowych kwasów tłuszczowych.
Przygotowując lody samodzielnie masz również lepszą kontrolę nad tym, jakiej jakości składniki wykorzystasz.