Domowe mleko migdałowe

To napój niesamowicie wielofunkcyjny. Możesz wypić go solo, potraktować jako dodatek do śniadania, albo włączyć jako bazę do niezliczonej ilości przepisów na shake’i oraz smoothie. Domowe mleko migdałowe przygotowane własnoręcznie będzie zdecydowanie świeższą i bardziej pełnowartościową alternatywą dla wersji ze sklepu. A dodatkowo nie wymaga wiele wysiłku!

Składniki (4 porcje):

  • 1 szklanka migdałów 
  • 4 szklanki przefiltrowanej wody + więcej do namoczenia 
  • 1 łyżeczka wanilii 

 

Opcjonalnie: 

  • 2 daktyle Medjool, bez pestek 
  • szczypta soli morskiej 

 
Szklanka ma pojemność 250 ml.

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    206

Węglowodany   15g

Białko   6g

Tłuszcz    15g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj migdały do słoika i zalej wodą. Odstaw na 6-8 godzin (lub na noc). Następnie odcedź, opłucz i wylej wodę, w której orzechy się moczyły. 
  2. Dodaj namoczone migdały, 4 szklanki świeżej wody, sól morską, wanilię i daktyle (jeśli używasz) do blendera o dużej mocy i miksuj na wysokich obrotach przez 3 do 4 minut lub do momentu uzyskania drobnego puree. Orzechy należy rozdrobnić na bardzo drobne kawałki posiłek, a płyn będzie przypominać mleko od krowy. 
  3. Przecedź mieszaninę przez drobne sitko, mocno ściskając, aż całkowicie oddzielisz miazgę migdałową od mleka. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: domowe mleko migdałowe trzymaj w zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 5 dni. Przed użyciem wstrząsnąć. 
  • Miazgę migdałową możesz zachować do innego przepisu lub wyrzucić. 
  • Wykorzystaj domowe mleko migdałowe jako bazę pod smoothie z owocami – zamiast mleka krowiego. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Mleko migdałowe cechuje przede wszystkim bardzo duża zawartość witaminy E, której zadaniem jest wspomaganie Twojego układu odpornościowego oraz (wspólnie z witaminą A) dbanie o prawidłowy stan skóry. Posiada ona również działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że jej odpowiednia podaż w diecie ułatwi Ci walkę z wolnymi rodnikami. 

Mleko migdałowe zaliczymy do grupy produktów roślinnych, w związku z czym możesz z niego swobodnie korzystać także na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN