Domowe masło słonecznikowe (zamiennik masła orzechowego)

Masło z nasion słonecznika to świetny zamiennik dla masła orzechowego dla osób, które borykają się z alergiami pokarmowymi lub też chcą spróbować czegoś nowego. Nie potrzebujesz wielu składników, a masło słonecznikowe możesz wykorzystać w dokładnie taki sam, jak to przygotowywane z orzechów: do wypieków, na kanapki, czy jako dodatek do smoothie i shake’ów.

Składniki (8 porcji):

  • 2 szklanki prażonych, niesolonych nasion słonecznika 
  • 2 łyżeczki syropu klonowego 
  • 1 łyżeczka wanilii 
  • 1 łyżeczka soli morskiej 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    216

Węglowodany   7g

Białko   8g

Tłuszcz    17g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Jedna porcja to dwie łyżki stołowe (ok. 30 g).

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść nasiona słonecznika w robocie kuchennym (lub blenderze).  
  2. Włącz procesor i miksuj przez 9-10 minut. Jeśli po 10 minutach mikstura nadal jest sucha i gęsta, miksuj nieco dłużej. Uwolnienie i rozrzedzenie oleju słonecznikowego może zająć dodatkowe 5-6 minut.  
  3. Gdy masło osiągnie pożądaną konsystencję, dodaj syrop klonowy, wanilię i sól morską. Miksuj przez chwilę, a następnie wyłącz urządzenie i usuń masło słonecznikowe szpatułką.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej, maksymalnie przez 7 dni. W lodówce masło słonecznikowe wytrzyma maksymalnie miesiąc. 
  • Syrop klonowy możesz zamienić na surowy miód dowolnego rodzaju. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Nasiona słonecznika zawierają sporo oleju, co pozwala na zmielenie ich i uzyskanie pasty o konsystencji podobnej do masła orzechowego. Są przy tym źródłem witamin A, B, D oraz E, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także cynku, potasu, żelaza i wapnia co sprawia, że są dobrym zamiennikiem dla tego ostatniego także pod względem odżywczym. Możesz wykorzystać je w wielu różnych przepisach, razem lub jako zastępstwo masła z orzechów. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN