Masło z nasion słonecznika to świetny zamiennik dla masła orzechowego dla osób, które borykają się z alergiami pokarmowymi lub też chcą spróbować czegoś nowego. Nie potrzebujesz wielu składników, a masło słonecznikowe możesz wykorzystać w dokładnie taki sam, jak to przygotowywane z orzechów: do wypieków, na kanapki, czy jako dodatek do smoothie i shake’ów.
Składniki (8 porcji):
- 2 szklanki prażonych, niesolonych nasion słonecznika
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 łyżeczka soli morskiej
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 216
Węglowodany 7g
Białko 8g
Tłuszcz 17g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Jedna porcja to dwie łyżki stołowe (ok. 30 g).
Sposób przygotowania:
- Umieść nasiona słonecznika w robocie kuchennym (lub blenderze).
- Włącz procesor i miksuj przez 9-10 minut. Jeśli po 10 minutach mikstura nadal jest sucha i gęsta, miksuj nieco dłużej. Uwolnienie i rozrzedzenie oleju słonecznikowego może zająć dodatkowe 5-6 minut.
- Gdy masło osiągnie pożądaną konsystencję, dodaj syrop klonowy, wanilię i sól morską. Miksuj przez chwilę, a następnie wyłącz urządzenie i usuń masło słonecznikowe szpatułką.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej, maksymalnie przez 7 dni. W lodówce masło słonecznikowe wytrzyma maksymalnie miesiąc.
- Syrop klonowy możesz zamienić na surowy miód dowolnego rodzaju.
Jak i dlaczego to działa?
Nasiona słonecznika zawierają sporo oleju, co pozwala na zmielenie ich i uzyskanie pasty o konsystencji podobnej do masła orzechowego. Są przy tym źródłem witamin A, B, D oraz E, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także cynku, potasu, żelaza i wapnia co sprawia, że są dobrym zamiennikiem dla tego ostatniego także pod względem odżywczym. Możesz wykorzystać je w wielu różnych przepisach, razem lub jako zastępstwo masła z orzechów.