Mało kto ma dość silnej woli, aby w upalny dzień odmówić sobie porcji lodów. Nie musi to jednak być gotowa przekąska – możesz przygotować ją samodzielnie. Nie tylko jest to proste, ale również bardzo satysfakcjonujące, a dodatkowo możesz wykorzystać dowolne ulubione owoce, jakie tylko masz pod ręką. W tym przepisie będzie to arbuz okraszony sokiem z limonki, z którego przygotujesz lekkie i orzeźwiające lody sorbetowe.
Składniki (4 porcje):
- 750 g pokrojonego w kostkę arbuza
- 3 łyżki soku z limonki
Opcjonalnie:
- szczypta soli morskiej
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 59
Węglowodany 15g
Białko 1g
Tłuszcz 1g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Jedna porcja powinna mieć około 200 gram.
Sposób przygotowania:
- Pokrój arbuza w drobną kostkę, a następnie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do zamrażarki i zamrażaj przez 5 godzin lub do momentu zamrożenia.
- Dodaj zamrożone kawałki arbuza, sok z limonki i sól morską (opcjonalnie) do blendera i miksuj. Lody sorbetowe powinny mieć konsystencję pokruszonego lodu.
Patenty kucharza:
- Możesz użyć również innej odmiany melonów: kantalupę, melona żółtego czy gaję.
- Ten przepis zadziała także z innymi ulubionymi owocami (truskawkami, borówkami, malinami, ananasem itd.).
- Jako dekorację możesz wykorzystać świeże kawałki owoców, posiekaną czekoladę lub orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe, a także bezcukrowe lub niskokaloryczne syropy do lodów.
- Przepis przyjazny diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Jak i dlaczego to działa?
Arbuz to prawdziwa bomba witaminowa z dużym dodatkiem wody. Zawiera w sobie witaminy A, z grupy B oraz C. Dodatkowo też jest bogaty w magnez, wapń, żelazo, miedź oraz potas. Przygotowując go w formie sorbetu zyskujesz zdrowy odpowiednik tradycyjnych lodów, który nie tylko Cię orzeźwi, ale również dostarczy niezbędnych substancji odżywczych. Wykorzystaj go jako deser – miłą odskocznię od diety.