Proste batony, wymagające zaledwie 4 składników, które możesz przygotować na szybko i traktować jako zdrowszy zamiennik tradycyjnych słodyczy. Przepis jest dość uniwersalny i możesz modyfikować go w bardzo dużym zakresie, na przykład wybierając różne rodzaje orzechów, smaków odżywki białkowej czy czekolady. Po zamrożeniu możesz też przechować batony przez bardzo długi czas – nawet do 6 miesięcy.
10-15 minut
Niski
5 minut + 60-120 minut mrożenia
Składniki (12 porcji):
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 3/4 szklanki odżywki białkowej
- 2 szklanki masła orzechowego (z dowolnych orzechów)
- 1/2 szklanki syropu klonowego
Opcjonalnie:
- 2 szklanki posiekanej czekolady lub chocolate chips
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 150
Węglowodany 5g
Białko 12g
Tłuszcz 7g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj formę z wysokim brzegiem i wyłóż ją papierem do pieczenia, odstaw na bok. Dla grubych batoników użyj formy o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Dla cieńszych batoników, użyj dowolnego większego rozmiaru.
- W dużej misce dodaj suche składniki (mąka, białko) i dokładnie wymieszaj.
- W małej misce rozpuść masło orzechowe z syropem, aż połączą się ze sobą. Dodaj do suchych składników i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Przenieś masę na przygotowaną formę i dokładnie wgnieć. Wstaw do lodówki lub zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
- Gdy masa jest już twarda, pokrój ją na części. Opcjonalnie: posiekaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pokryj nią batoniki.
Patenty kucharza:
- Kąpiel wodną możesz uzyskać przez umieszczenie miski z czekoladą w garnku z wodą i delikatnym podgrzaniu.
- Jeżeli masa na batony jest zbyt gęsta lub sztywna, dodaj mleka lub wody by ją zmiękczyć.
- Możesz użyć różnych odmian czekolady dla zróżnicowania smaków batonów.
- Do rozpuszczonej czekolady możesz dodać pokruszone orzechy (niewliczone do kalorii).
- Przechowuj w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku. Opcjonalnie batony możesz też zamrozić.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Połączenie białka, masła orzechowego i syropu klonowego to słodka, ale też odżywcza kompozycja. Dodatkowe proteiny i zdrowe tłuszcze z orzechów zapewniają poczucie sytości, słodki akcent pozwala zaspokoić chęć na mniej zdrowe przekąski, a dodatkowo jeszcze dostarczasz swojemu ciału manganu, cynku, potasu, żelaza, selenu i sodu. Batony mogą posłużyć Ci jako przekąska pomiędzy posiłkami lub mały posiłek po treningu.