Domowe batony proteinowe z masłem orzechowym i syropem klonowym

Proste batony, wymagające zaledwie 4 składników, które możesz przygotować na szybko i traktować jako zdrowszy zamiennik tradycyjnych słodyczy. Przepis jest dość uniwersalny i możesz modyfikować go w bardzo dużym zakresie, na przykład wybierając różne rodzaje orzechów, smaków odżywki białkowej czy czekolady. Po zamrożeniu możesz też przechować batony przez bardzo długi czas – nawet do 6 miesięcy. 

5 minut + 60-120 minut mrożenia

Składniki (12 porcji):

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej 
  • 3/4 szklanki odżywki białkowej 
  • 2 szklanki masła orzechowego (z dowolnych orzechów) 
  • 1/2 szklanki syropu klonowego 

Opcjonalnie: 

  •  2 szklanki posiekanej czekolady lub chocolate chips 
     
    Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    150

Węglowodany   5g

Białko   12g

Tłuszcz    7g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj formę z wysokim brzegiem i wyłóż ją papierem do pieczenia, odstaw na bok. Dla grubych batoników użyj formy o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Dla cieńszych batoników, użyj dowolnego większego rozmiaru.
  2. W dużej misce dodaj suche składniki (mąka, białko) i dokładnie wymieszaj.
  3. W małej misce rozpuść masło orzechowe z syropem, aż połączą się ze sobą. Dodaj do suchych składników i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Przenieś masę na przygotowaną formę i dokładnie wgnieć. Wstaw do lodówki lub zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  5. Gdy masa jest już twarda, pokrój ją na części. Opcjonalnie: posiekaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pokryj nią batoniki. 

 

Patenty kucharza: 

  • Kąpiel wodną możesz uzyskać przez umieszczenie miski  z czekoladą w garnku z wodą i delikatnym podgrzaniu. 
  • Jeżeli masa na batony jest zbyt gęsta lub sztywna, dodaj mleka lub wody by ją zmiękczyć. 
  • Możesz użyć różnych odmian czekolady dla zróżnicowania smaków batonów. 
  • Do rozpuszczonej czekolady możesz dodać pokruszone orzechy (niewliczone do kalorii). 
  • Przechowuj w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku. Opcjonalnie batony możesz też zamrozić. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Połączenie białka, masła orzechowego i syropu klonowego to słodka, ale też odżywcza kompozycja. Dodatkowe proteiny i zdrowe tłuszcze z orzechów zapewniają poczucie sytości, słodki akcent pozwala zaspokoić chęć na mniej zdrowe przekąski, a dodatkowo jeszcze dostarczasz swojemu ciału manganu, cynku, potasu, żelaza, selenu i sodu. Batony mogą posłużyć Ci jako przekąska pomiędzy posiłkami lub mały posiłek po treningu. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN