Upał, gorąco, a Ty napiłbyś się czegoś ze smakiem? A może organizujesz grilla i niekoniecznie masz ochotę na napoje z procentami do posiłku? Przygotowana własnoręcznie woda smakowa rozwiąże oba te problemy – rześka, orzeźwiająca i, przede wszystkim, na bazie świeżych, całych owoców. Wykorzystaj do przepisu ananasa lub dowolny inny tropikalny owoc.
Składniki (7 porcji):
- 1 średni ananas
- 5 1/2 szklanki wody
- sok z 1 limonki
- 50 g granulowanego cukru
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 85
Węglowodany 21g
Białko 1g
Tłuszcz 1g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Pokrój ananasa na części i dodaj razem z wodą do blendera, a następnie zblenduj.
- Za pomocą sitka o drobnych oczkach odcedź miąższ ananasa.
- Przelej sok z wodą do dzbanka, dodaj sok z limonki i cukier wedle uznania.
- Schłodź przed podaniem.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szklanym dzbanku lub innym pojemniku w lodówce, maksymalnie do 3 dni.
- Zamiast cukru możesz użyć również dowolnego słodzika lub pozostawić wodę jedynie z owocami.
- Jeżeli chcesz uzyskać napój z większą ilością błonnika, możesz pozostawić cząstki arbuza po zblendowaniu w dzbanku.
- Zamiast ananasa możesz użyć również mango, pomarańczy, czy arbuza.
- Woda smakowa najlepiej smakuje schłodzona lub też z dodatkiem kilku kostek lodu. Możesz też dołożyć plasterek świeżego ananasa dla dekoracji.
Jak i dlaczego to działa?
Każdy z nas ma czasem ochotę na napój inny, niż woda czy herbata. Woda smakowa z dodatkiem ulubionych owoców będzie dużo zdrowszym wyborem, niż alternatywa ze sklepu. Wybierając ananasa dostarczysz sobie całkiem dużej dawki witaminy A, C, E oraz niektórych witamin z grupy B. Dodatkowo również w przygotowanej wodzie smakowej znajdzie się potas, fosfor, magnez, sód, cynk oraz selen.