Domowa granola z kawałkami czekolady

Granola może stanowić przekąskę sama w sobie, lub też możesz wykorzystać ją jako dodatek do innych dań: jogurtów, mleka, serków czy deserów z owocami. Przygotowując większą porcję naraz zyskujesz produkt pełnowartościowy, domowy, z którego będziesz mógł korzystać przez długi czas. Granola własnej roboty to doskonały zamiennik sklepowych płatków czy musli. 

Składniki (15 porcji):

Suche: 

  • 4 szklanki surowych płatków owsianych bezglutenowych 
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao w proszku, niesłodzonego 
  • 1/3 szklanki niesłodzonych kawałków kakaowych (opcjonalnie) 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) soli morskiej 
  • Mokre: 
  • 1/2 szklanki naturalnego, surowego masła migdałowego 
  • 1/2 szklanki syropu klonowego 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (lub oleju z awokado, kokosowego) 
  • 1/2 szklanki posiekanej ciemnej czekolady 
     

Szklanka ma pojemność 250 ml

1 porcja = 1/3 szklanki

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    247

Węglowodany   30g

Białko   6g

Tłuszcz    13g

Błonnik    6g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. W dużej misce wymieszaj ze sobą suche składniki. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, aż każdy płatek owsiany będzie pokryty masą.
  4. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i równo rozsyp na nim płatki.
  5. Piecz przez 20-22 minuty, mieszając w połowie czasu pieczenia. Na czas mieszania wyjmij granolę z piekarnika, a następnie włóż  z powrotem i kontynuuj pieczenie.  
  6. Po upieczeniu przełóż granolę na stojak do wystudzenia lub na blat (nadal na papierze do pieczenia).  
  7. Gdy granola będzie już prawie wystudzona (po około 10 minutach) dodaj kawałki czekolady. Wskazówka: granola nie powinna być tak gorąca, żeby natychmiast rozpuścić czekoladę.  
  8. Wymieszaj granolę z kawałkami czekolady, a następnie pozostaw do wystygnięcia do temperatury pokojowej. Możesz również włożyć granolę do ostudzonej formy i schłodzić w lodówce przez 10-15 minut, aby lepiej stężała. 

 

Patenty kucharza: 

  •  Przechowuj granolę w szczelnym pojemniku przez do 2 miesięcy w temperaturze pokojowej lub w lodówce, aby wydłużyć okres przydatności. 
  • Możesz stosować granolę jak płatki śniadaniowe lub jako dodatek do jogurtów, deserów itp. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Wysoka zawartość białka z odżywki i mleka sprawia, że shake pozwoli Ci pozostać sytym na długi czas. Ananas jest bogaty w witaminę C, B1, B5 i B6, a także mangan, miedź oraz kwas foliowy. Dzięki prostocie przygotowania i przechowywania możesz zjeść pożywny posiłek nawet wtedy, gdy nie masz zbyt wiele czasu. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN