Granola jest produktem bardzo uniwersalnym. Możesz dodać ją zarówno do dań na słodko, jak i tych wytrawnych, a zawarte w niej często orzechy są bardzo dobrym uzupełnieniem diety o zdrowe kwasy tłuszczowe. Czekoladowa granola, którą przygotujesz z tym przepisem, idealnie współgra z jogurtami, serkami naturalnymi, czy owocami.
Składniki (15 porcji):
Składniki suche:
- 4 szklanki tradycyjnych płatków owsianych
- 1/3 szklanki gorzkiej czekolady w proszku (niesłodzonej)
- 1/3 szklanki niesłodzonych ziaren kakaowca,
- OPCJONALNIE 1 łyżeczka soli morskiej
Składniki mokre:
- 1/2 szklanki niesolonego masła migdałowego lub innego orzechowego
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek (oleju z awokado lub oleju kokosowego)
- 1/2 szklanki wiórków z gorzkiej czekolady
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 274
Węglowodany 30g
Białko 6g
Tłuszcz 13g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Jedna porcja to 1/3 szklanki.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- W dużej misce wymieszaj składniki suche.
- Weź osobną miskę i wymieszaj w niej składniki mokre na gładką masę.
- Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub pergaminem i rozłóż na nim masę. Uważaj, aby była wszędzie podobnej grubości.
- Piecz łącznie 20-22 minut. W połowie czasu wyjmij blachę, przemieszaj granolę i włóż z powrotem do piekarnika.
- Po upieczeniu wyjmij blachę i odstaw granolę do delikatnego przestudzenia na około 10 minut.
- Gdy granola jest jeszcze ciepła, posyp ją kawałkami czekolady i wymieszaj. Powinna się ona rozpuścić, ale nie przypalić.
Patenty kucharza:
- Przechowuj granolę w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej maksymalnie przez dwa miesiące. Jeżeli potrzebujesz więcej czasu, schowaj ją do lodówki.
- Jeżeli chcesz, czekoladę gorzką możesz zamienić na mleczną.
Jak i dlaczego to działa?
Choć czekoladowa granola sama w sobie nie jest kompletnym posiłkiem, to może go dobrze uzupełnić. Wykorzystuj ją do jogurtów, owoców, serków wiejskich i innego rodzaju nabiału. Wersja granoli z tego przepisu pozwoli zaspokoić chęć na słodycze, a także będzie dobrym źródłem złożonych węglowodanów – ze względu na obecność płatków owsianych.