Domowa czekoladowa granola

Granola jest produktem bardzo uniwersalnym. Możesz dodać ją zarówno do dań na słodko, jak i tych wytrawnych, a zawarte w niej często orzechy są bardzo dobrym uzupełnieniem diety o zdrowe kwasy tłuszczowe. Czekoladowa granola, którą przygotujesz z tym przepisem, idealnie współgra z jogurtami, serkami naturalnymi, czy owocami. 

Składniki (15 porcji):

Składniki suche: 

  • 4 szklanki tradycyjnych płatków owsianych 
  • 1/3 szklanki gorzkiej czekolady w proszku (niesłodzonej) 
  • 1/3 szklanki niesłodzonych ziaren kakaowca, 
  • OPCJONALNIE 1 łyżeczka soli morskiej 

 

Składniki mokre: 

  • 1/2 szklanki niesolonego masła migdałowego lub innego orzechowego 
  • 1/2 szklanki syropu klonowego 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (oleju z awokado lub oleju kokosowego) 
  • 1/2 szklanki wiórków z gorzkiej czekolady 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    274

Węglowodany   30g

Białko   6g

Tłuszcz    13g

Błonnik    6g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Jedna porcja to 1/3 szklanki.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. W dużej misce wymieszaj składniki suche.
  3. Weź osobną miskę i wymieszaj w niej składniki mokre na gładką masę.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub pergaminem i rozłóż na nim masę. Uważaj, aby była wszędzie podobnej grubości.
  6. Piecz łącznie 20-22 minut. W połowie czasu wyjmij blachę, przemieszaj granolę i włóż z powrotem do piekarnika. 
  7. Po upieczeniu wyjmij blachę i odstaw granolę do delikatnego przestudzenia na około 10 minut.
  8. Gdy granola jest jeszcze ciepła, posyp ją kawałkami czekolady i wymieszaj. Powinna się ona rozpuścić, ale nie przypalić. 
     

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowuj granolę w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej maksymalnie przez dwa miesiące. Jeżeli potrzebujesz więcej czasu, schowaj ją do lodówki. 
  • Jeżeli chcesz, czekoladę gorzką możesz zamienić na mleczną.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Choć czekoladowa granola sama w sobie nie jest kompletnym posiłkiem, to może go dobrze uzupełnić. Wykorzystuj ją do jogurtów, owoców, serków wiejskich i innego rodzaju nabiału. Wersja granoli z tego przepisu pozwoli zaspokoić chęć na słodycze, a także będzie dobrym źródłem złożonych węglowodanów – ze względu na obecność płatków owsianych. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN