Szybki deser z mango na zimno o tropikalnym smaku i dodatku kokosa. Zawiera zaledwie trzy składniki i może być przygotowany także w wersji wegańskiej. Wystarczy, że zblendujesz mango z serkiem i udekorujesz wiórkami kokosowymi. Z powodzeniem również przygotujesz więcej porcji na kolejne dni.
Składniki (1 porcja):
- Mango – 280 g
- Serek chudy homogenizowany (0% tł.) – 200 g
- Wiórki kokosowe – 18 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 456
Węglowodany 57g
Białko 23g
Tłuszcz 13g
Błonnik 9g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Mango zmiksuj z serkiem w blenderze lub wymieszaj ręcznie.
- Posyp wiórkami.
Patenty kucharza:
- Opcja wegańska: zamiast klasycznego serka użyj naturalnego wegańskiego jogurtu.
- Zamiast świeżego mango możesz wykorzystać także pulpę bez dodatku cukru.
- Dla bardziej orzeźwiającego efektu przechowaj przed zjedzeniem w lodówce.
- Zamiast serka homogenizowanego możesz użyć także naturalny skyr – uzyskasz więcej białka w porcji.
- Jako dekorację wykorzystaj bezcukrowy owocowy syrop, posiekane orzechy, suszone mango, nasiona chia lub posiekaną czekoladę.
- Chcesz jeszcze więcej protein? Wykorzystaj odżywkę białkową o wybranym smaku.
Jak i dlaczego to działa?
Mango jest bardzo ciekawym w smaku owocem, który dodatkowo zawiera w sobie witaminy A, B, C, i E oraz wiele mikroelementów, jak magnez, potas, żelazo czy miedź. Dodatkowo zawiera również zeaksantynę i luteinę. W połączeniu z bogatym w białko jogurtem i dostarczającymi zdrowych tłuszczów wiórkami kokosowymi zyskujesz smaczny, zdrowy deser z mango o umiarkowanej kaloryczności.