Daktyle zawijane w bekon to niecodzienna przekąska, którą możesz wykorzystać jako dodatek do drugiego śniadania lub obiadu, a także przystawkę przy okazji grilla lub innej domowej imprezy. Połączenie słodyczy i smaku mięsa jest zdecydowanie warte uwagi. Przekonaj się sam!
Składniki (10 porcji):
- 10 plasterków boczku
- 20 daktyli Medjool
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 178
Węglowodany 36g
Białko 3g
Tłuszcz 4g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
- Wyłóż blachę do pieczenia (z krawędziami) papierem pergaminowym.
- W każdym daktylu wykonaj nacięcie wzdłuż i usuń pestkę. Plasterki bekonu przekrój na pół.
- Owiń każdy kawałek boczku dookoła jednego daktyla, zabezpiecz wykałaczką i ułóż na przygotowanej blasze.
- Piecz koreczki przez 20-25 minut, obracając w połowie czasu, aż bekon będzie chrupki.
- Wyjmij daktyle z piekarnika i połóż je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odczekaj około 5 minut, aż ostygną i podawaj.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: daktyle zawijane w bekon trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie 2-3 dni.
- Odgrzewanie: w mikrofalówce lub piekarniku.
- Zamiast bekonu możesz wykorzystać pancettę w plastrach. Używając klasycznego boczku uzyskasz bardziej tłuste danie.
- W przepisie wykorzystaj słodsze daktyle Medjool.
- Daktyle zawijane w bekon możesz potraktować jako samodzielną przystawkę lub też element większego dania, na przykład obiadu, drugiego śniadania czy kolacji.
Jak i dlaczego to działa?
Wysokiej jakości bekon to dobre, choć kaloryczne źródło białka. Aby zmniejszyć zawartość tłuszczu, zadbaj o to, aby wyszedł Ci chrupiący. Pieczenie z kolei będzie zdrowszym wyborem, niż smażenie, a jednocześnie pozwoli osiągnąć podobny rezultat. Jeżeli lubisz połączenie smaku mięsa ze słodyczą, zdecydowanie wypróbuj ten przepis. Daktyle zawinięte w bekon będą dobrą przekąską lub dodatkiem do posiłku.