Daktyle pod pierzynką z bekonu

Daktyle zawijane w bekon to niecodzienna przekąska, którą możesz wykorzystać jako dodatek do drugiego śniadania lub obiadu, a także przystawkę przy okazji grilla lub innej domowej imprezy. Połączenie słodyczy i smaku mięsa jest zdecydowanie warte uwagi. Przekonaj się sam!

Składniki (10 porcji):

  • 10 plasterków boczku 
  • 20 daktyli Medjool 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    178

Węglowodany   36g

Białko   3g

Tłuszcz    4g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni. 
  2. Wyłóż blachę do pieczenia (z krawędziami) papierem pergaminowym. 
  3. W każdym daktylu wykonaj nacięcie wzdłuż i usuń pestkę. Plasterki bekonu przekrój na pół.  
  4. Owiń każdy kawałek boczku dookoła jednego daktyla, zabezpiecz wykałaczką i ułóż na przygotowanej blasze. 
  5. Piecz koreczki przez 20-25 minut, obracając w połowie czasu, aż bekon będzie chrupki. 
  6. Wyjmij daktyle z piekarnika i połóż je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odczekaj około 5 minut, aż ostygną i podawaj.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: daktyle zawijane w bekon trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie 2-3 dni. 
  • Odgrzewanie: w mikrofalówce lub piekarniku. 
  • Zamiast bekonu możesz wykorzystać pancettę w plastrach. Używając klasycznego boczku uzyskasz bardziej tłuste danie.
  • W przepisie wykorzystaj słodsze daktyle Medjool.
  • Daktyle zawijane w bekon możesz potraktować jako samodzielną przystawkę lub też element większego dania, na przykład obiadu, drugiego śniadania czy kolacji.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Wysokiej jakości bekon to dobre, choć kaloryczne źródło białka. Aby zmniejszyć zawartość tłuszczu, zadbaj o to, aby wyszedł Ci chrupiący. Pieczenie z kolei będzie zdrowszym wyborem, niż smażenie, a jednocześnie pozwoli osiągnąć podobny rezultat. Jeżeli lubisz połączenie smaku mięsa ze słodyczą, zdecydowanie wypróbuj ten przepis. Daktyle zawinięte w bekon będą dobrą przekąską lub dodatkiem do posiłku.

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN