Czekoladowo-owsiane bites bez pieczenia

Hasło „bites” zwykle kojarzy się z kawałkami kurczaka w panierce, najczęściej pochodzącymi z restauracji typu fast food. Od dzisiaj możesz jednak utożsamić je ze słodką, pełną złożonych węglowodanów przekąską, która zapewni Ci dość energii, by wytrwać do kolejnego dużego posiłku. Wybierz dobrej jakości czekoladę, płatki owsiane oraz odżywkę białkową i do dzieła – miniaturowe babeczki same się nie zrobią.

Składniki (24 porcje):

  • 3/4 szklanki niegotowanych płatków owsianych 
  • 60 g odżywki białkowej o smaku śmietankowym lub czekoladowym 
  • 14 daktyli bez pestek (ok. 260 g) 
  • 16 łyżek (ok. 240 g) masła migdałowego (z olejem) 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu waniliowego 
  • 150 g batona z ciemną czekoladą, bez cukru (może być słodzony stewią) 

 

Opcjonalnie: 

  • 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) cynamonu 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    293

Węglowodany   25g

Białko   9g

Tłuszcz    19g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj płatki owsiane, białko i cynamon do robota kuchennego lub blendera o dużej mocy. Mieszaj, aż uzyskasz drobny proszek podobny do mąki. 
  2. Dodaj daktyle pozbawione pestek, masło orzechowe i ekstrakt. Mieszaj pulsacyjnie, aż uzyskasz lepką, gęstą mieszankę.  
  3. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź masę równomiernie i dobrze dociśnij do formy, a następnie wstaw do zamrażarki. 
  4. Umieść tabliczkę czekolady (lub kawałki) w misce i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 1 do 2 minut, aż się rozpuści. Możesz również wykorzystać kąpiel wodną. 
  5. Wyjmij tacę z zamrażarki i równomiernie rozprowadź roztopioną czekoladę na masie owsianej. 
  6. Włóż do zamrażarki na 1 godzinę (do lodówki na 2 godziny) lub pozostaw na noc.  
  7. Wyjmij i pokrój na równe porcje.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: babeczki trzymaj w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2 tygodnie lub w zamrażarce przez 1 miesiąc. 
  • Aby łatwiej obrobić daktyle, możesz umieścić je w wodzie na około 5 minut. W ten sposób sprawisz, że będą bardziej miękkie. 
  • Zamiast batona czekoladowego możesz użyć po prostu zwykłej, ciemnej czekolady. 
  • Aby uniknąć spalenia czekolady w mikrofalówce, podgrzewaj ją przez 30 sekund, pomieszaj, podgrzej kolejne 30 sekund, wymieszaj i tak dalej – aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Płatki owsiane są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, ale zawierają również całkiem dużą porcję białka. Masło orzechowe dostarczy Ci zdrowych kwasów tłuszczowych i będzie stanowić zdrowszą bazę pod słodycze, niż tradycyjna masa cukrowa czy ciasto na bazie mąki. Czekoladowe miniaturowe babeczki to idealny sposób na zaspokojenie swojej potrzeby sięgnięcia po coś słodkiego – z jednej strony zjesz to, na co masz ochotę, a z drugiej będzie to nadal stosunkowo zdrowa opcja. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN