Drobna słodycz, którą możesz potraktować jako deser po lunchu czy przekąskę między śniadaniem a obiadem. Dodatkowa zawartość białka pozwala na zachowanie poczucia sytości i dodatkowo zapewnia lepszą kompozycję makroskładników. Przygotuj kulki w większej ilości, a zyskasz zapas słodkości na cały tydzień.
Składniki (16 porcji):
- 2 szklanki obranych i zmielonych miękkich, lepkich daktyli medjool
- 2 łyżki (ok. 30 g) naturalnego masła orzechowego
- 1/2 miarki (ok. 30 g) odżywki białkowej o smaku czekoladowym
- 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) czystego ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki (ok. 1 g) soli morskiej drobnoziarnistej
Posypka czekoladowa:
- 1 szklanka drobno posiekanej gorzkiej czekolady niesłodzonej
- 1 i 1/2 łyżki (ok. 23 g) organicznego oleju kokosowego extra virgin
Masa z masła orzechowego:
- 3 łyżki (ok. 45 g) naturalnego masła orzechowego
- 1 łyżka (ok. 15 g) organicznego oleju kokosowego extra virgin
- 1/2 (ok. 7,5 g) łyżki syropu klonowego
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 125
Węglowodany 6g
Białko 4g
Tłuszcz 10g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść daktyle w blenderze i zmiksuj aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodaj masło orzechowe, ekstrakt z wanilii, białko czekoladowe i sól morską, i miksuj przez kolejne 30 sekund.
- Przenieś masę do zamrażarki i pozostaw na około 30 minut, aby stężała. W międzyczasie przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Wyjmij masę z zamrażarki. Nabieraj łyżką stołową porcje masy i formuj kulki o średnicy 2,5 cm, następnie układaj na blasze. Przenieś blaszkę ponownie do zamrażarki i pozostaw na kolejne 15 minut, aby kulki stężały i nabrały bardziej zwartej konsystencji.
- W międzyczasie, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy, mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na bok.
- Wyjmij blaszkę z zamrażarki. Łyżką nałóż na każdą kulkę około łyżki stołowej (ok. 15 g) rozpuszczonej czekolady. Przenieś blaszkę ponownie do zamrażarki i pozostaw na kolejne 15 minut.
- W kąpieli wodnej wymieszaj masło orzechowe, olej kokosowy i syrop klonowy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Delikatnie polukruj kulki mieszanką.
Patenty kucharza:
- Podwójna kąpiel wodna to zestaw dwóch garnków ustawionych jeden na drugim z odstępem między nimi. Jeśli nie masz podwójnego garnka, możesz zastąpić go dużym garnkiem wypełnionym do połowy wodą i misą ze stali nierdzewnej umieszczoną w środku. Przygotuj kąpiel wodną, a następnie umieść miskę z czekoladą i olejem kokosowym w garnku i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą.
- Po przygotowaniu przechowuj w lodówce.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Czekoladowe kulki możesz potraktować jako zdrowszy odpowiednik pralinek. Z powodzeniem zabierzesz je ze sobą do pracy czy w trasę, a same w sobie stanowią ciekawą, smaczną przekąskę. Daktyle są bogatym źródłem aminokwasów, folianów i innych witamin, potasu, magnezu, wapnia, a także miedzi, selenu i fosforu. Z kolei ciemna czekolada pozwala nie tylko na zaspokojenie potrzeby na słodycze, ale dostarcza również dużo miedzi, żelaza, cynku i manganu. W zależności od procentowej zawartości kakao posiada ona także całkiem dużo magnezu, który jest szczególnie istotnym składnikiem dla osób borykających się z częstymi skurczami mięśni.