Czekoladowo-orzechowe słodkie kulki z dodatkiem masła orzechowego

Drobna słodycz, którą możesz potraktować jako deser po lunchu czy przekąskę między śniadaniem a obiadem. Dodatkowa zawartość białka pozwala na zachowanie poczucia sytości i dodatkowo zapewnia lepszą kompozycję makroskładników. Przygotuj kulki w większej ilości, a zyskasz zapas słodkości na cały tydzień. 

Składniki (16 porcji):

  • 2 szklanki obranych i zmielonych miękkich, lepkich daktyli medjool 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) naturalnego masła orzechowego 
  • 1/2 miarki (ok. 30 g) odżywki białkowej o smaku czekoladowym 
  • 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) czystego ekstraktu z wanilii 
  • 1/4 łyżeczki (ok. 1 g) soli morskiej drobnoziarnistej 

Posypka czekoladowa: 

  • 1 szklanka drobno posiekanej gorzkiej czekolady niesłodzonej 
  • 1 i 1/2 łyżki  (ok. 23 g) organicznego oleju kokosowego extra virgin 

Masa z masła orzechowego: 

  • 3 łyżki (ok. 45 g) naturalnego masła orzechowego 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) organicznego oleju kokosowego extra virgin 
  • 1/2 (ok. 7,5 g) łyżki syropu klonowego 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    125

Węglowodany   6g

Białko   4g

Tłuszcz    10g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść daktyle w  blenderze i zmiksuj aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodaj masło orzechowe, ekstrakt z wanilii, białko czekoladowe i sól morską, i miksuj przez kolejne 30 sekund.
  2. Przenieś masę do zamrażarki i pozostaw na około 30 minut, aby stężała. W międzyczasie przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Wyjmij masę z zamrażarki. Nabieraj łyżką stołową porcje masy i formuj kulki o średnicy 2,5 cm, następnie układaj na blasze. Przenieś blaszkę ponownie do zamrażarki i pozostaw na kolejne 15 minut, aby kulki stężały i nabrały bardziej zwartej konsystencji.
  4. W międzyczasie, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy, mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na bok.
  5. Wyjmij blaszkę z zamrażarki. Łyżką nałóż na każdą kulkę około łyżki stołowej (ok. 15 g) rozpuszczonej czekolady. Przenieś blaszkę ponownie do zamrażarki i pozostaw na kolejne 15 minut.
  6. W kąpieli wodnej wymieszaj masło orzechowe, olej kokosowy i syrop klonowy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Delikatnie polukruj kulki mieszanką. 
     

Patenty kucharza: 

  • Podwójna kąpiel wodna to zestaw dwóch garnków ustawionych jeden na drugim z odstępem między nimi. Jeśli nie masz podwójnego garnka, możesz zastąpić go dużym garnkiem wypełnionym do połowy wodą i misą ze stali nierdzewnej umieszczoną w środku. Przygotuj kąpiel wodną, a następnie umieść miskę z czekoladą i olejem kokosowym w garnku i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą. 
  • Po przygotowaniu przechowuj w lodówce. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Czekoladowe kulki możesz potraktować jako zdrowszy odpowiednik pralinek. Z powodzeniem zabierzesz je ze sobą do pracy czy w trasę, a same w sobie stanowią ciekawą, smaczną przekąskę. Daktyle są bogatym źródłem aminokwasów, folianów i innych witamin, potasu, magnezu, wapnia, a także miedzi, selenu i fosforu. Z kolei ciemna czekolada pozwala nie tylko na zaspokojenie potrzeby na słodycze, ale dostarcza również dużo miedzi, żelaza, cynku i manganu. W zależności od procentowej zawartości kakao posiada ona także całkiem dużo magnezu, który jest szczególnie istotnym składnikiem dla osób borykających się z częstymi skurczami mięśni. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN