Czekoladowo-orzechowe babeczki z masłem orzechowym

Babeczki z masłem orzechowym na deser nie tylko dobrze smakują, ale dostarczą Ci również wielu wartościowych składników odżywczych. Dzięki temu, że nie trzeba ich piec, wszystkie składniki spożywasz w ich surowej formie, co pozwala zachować dużo mikroelementów. Pojedyncza babeczka jest również uboga w cukier, dzięki czemu może stanowić małe odstępstwo od reguł dla osób na diecie niskowęglowodanowej. 

Składniki (12 porcji):

Warstwa górna: 

  • 1/3 szklanki naturalnego, kremowego masła orzechowego 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) rozpuszczonego oleju kokosowego 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu z wanilii 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) syropu klonowego 
  • himalajska sól morska 

Warstwa dolna: 

  • 1/3 szklanki naturalnego kremowego masła orzechowego 
  • 2 i 1/2 łyżki (ok. 37,5 g) rozpuszczonego oleju kokosowego 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu waniliowego 
  • 3 łyżki (ok. 45 g) kakao w proszku bez dodatku cukru 
  • 2 łyżki  (ok. 30 g) syropu klonowego 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    157

Węglowodany   8g

Białko   4g

Tłuszcz    13g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj blachę na babeczki wykładając ją papierowymi foremkami, a następnie spryskaj ich wnętrze olejem kokosowym i odłóż na bok.
  2. W misce wymieszaj składniki dolnej warstwy (czekoladowej) aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. W osobnej misce wymieszaj składniki górnej warstwy (masła orzechowego) aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Nałóż po 1/2 łyżki stołowej mieszanki czekoladowej do każdej foremki na babeczki. Powtórz, aż wszystkie foremki. Następnie podnieś blachę i potrząśnij nią, aż warstwa będzie równomiernie ułożona.
  5. Powtórz to samo z warstwą masła orzechowego, dodając około 1/2 łyżki stołowej na wierzch warstwy czekoladowej. Potrząśnij blachą, aby masa na babeczki równo się rozprowadziła.  
  6. Posyp każdą foremkę odrobiną soli himalajskiej (możesz pominąć ten krok, jeżeli nie lubisz połączenia słodkiego i słonego smaku).
  7. Umieść blachę z babeczkami w zamrażarce na 30 minut lub do momentu, aż będą twarde. 
     

Patenty kucharza:

  • W przepisie użyj naturalnego, gładkiego masła orzechowego dla lepszego rezultatu. 
  • Po przygotowaniu przechowuj w zamrażarce. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Masło orzechowe zawiera zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu człowieka. W połączeniu z mikroelementami z kakao babeczki stanowią bardzo dobrze zbilansowaną przekąskę, która dodatkowo jest uboga w cukry, więc możesz się nią cieszyć także na diecie niskowęglowodanowej. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN