Babeczki z masłem orzechowym na deser nie tylko dobrze smakują, ale dostarczą Ci również wielu wartościowych składników odżywczych. Dzięki temu, że nie trzeba ich piec, wszystkie składniki spożywasz w ich surowej formie, co pozwala zachować dużo mikroelementów. Pojedyncza babeczka jest również uboga w cukier, dzięki czemu może stanowić małe odstępstwo od reguł dla osób na diecie niskowęglowodanowej.
Składniki (12 porcji):
Warstwa górna:
- 1/3 szklanki naturalnego, kremowego masła orzechowego
- 2 łyżki (ok. 30 g) rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki (ok. 30 g) syropu klonowego
- himalajska sól morska
Warstwa dolna:
- 1/3 szklanki naturalnego kremowego masła orzechowego
- 2 i 1/2 łyżki (ok. 37,5 g) rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki (ok. 45 g) kakao w proszku bez dodatku cukru
- 2 łyżki (ok. 30 g) syropu klonowego
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 157
Węglowodany 8g
Białko 4g
Tłuszcz 13g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj blachę na babeczki wykładając ją papierowymi foremkami, a następnie spryskaj ich wnętrze olejem kokosowym i odłóż na bok.
- W misce wymieszaj składniki dolnej warstwy (czekoladowej) aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- W osobnej misce wymieszaj składniki górnej warstwy (masła orzechowego) aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Nałóż po 1/2 łyżki stołowej mieszanki czekoladowej do każdej foremki na babeczki. Powtórz, aż wszystkie foremki. Następnie podnieś blachę i potrząśnij nią, aż warstwa będzie równomiernie ułożona.
- Powtórz to samo z warstwą masła orzechowego, dodając około 1/2 łyżki stołowej na wierzch warstwy czekoladowej. Potrząśnij blachą, aby masa na babeczki równo się rozprowadziła.
- Posyp każdą foremkę odrobiną soli himalajskiej (możesz pominąć ten krok, jeżeli nie lubisz połączenia słodkiego i słonego smaku).
- Umieść blachę z babeczkami w zamrażarce na 30 minut lub do momentu, aż będą twarde.
Patenty kucharza:
- W przepisie użyj naturalnego, gładkiego masła orzechowego dla lepszego rezultatu.
- Po przygotowaniu przechowuj w zamrażarce.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Masło orzechowe zawiera zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu człowieka. W połączeniu z mikroelementami z kakao babeczki stanowią bardzo dobrze zbilansowaną przekąskę, która dodatkowo jest uboga w cukry, więc możesz się nią cieszyć także na diecie niskowęglowodanowej.