Masło orzechowe wysokiej jakości to bardzo powszechnie wykorzystywany produkt przy okazji przygotowywania zdrowych słodyczy. Połącz je z kilkoma innymi składnikami, a otrzymasz czekoladowe batony proteinowe o wyjątkowym smaku i chrupiącej strukturze. Co więcej, jedna chwila spędzona w kuchni sprawi, że będziesz miał dość przekąsek na najbliższe dwa tygodnie.
Składniki (24 porcje):
- 4 szklanki dmuchanego ryżu
- 1 szklanka prażonych, solonych orzeszków ziemnych, grubo posiekanych
- 1/4 szklanki nasion konopi
- 1/4 szklanki nasion chia
- 100 g posiekanej czekolady (ciemnej lub lekko słodkiej)
- 1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego
- 1/2 szklanki syropu z agawy
- 1/4 szklanki miodu
- szczypta soli do smaku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 245
Węglowodany 16g
Białko 23g
Tłuszcz 9g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 25 cm wyłóż papierem pergaminowym i odłóż na bok.
- W dużej misce wymieszaj dmuchany ryż, orzeszki ziemne, nasiona, kawałki czekolady (ok. 1/4 szklanki) i dobrze wymieszaj.
- W średnim garnku ustawionym na średnim ogniu połącz masło orzechowe, syrop z agawy i miód. Ciągle mieszając, doprowadź masę do bulgotania (3-5 minut). Zdejmij z ognia i dodaj sól oraz wanilię.
- Do suchych składników wlać słodzoną masę z masła orzechowego, syropu i miodu. Szybko i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj nasiona chia i konopne.
- Przełóż mieszankę do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadź. Dociśnij masę tak, aby dobrze przylegała do kształtów blaszki. Umieść papier woskowany na wierzchu batonów i przechowuj w lodówce do całkowitego stwardnienia (około 2 godzin).
- Podziel na porcje.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: czekoladowe batony proteinowe trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
- Zamiast dmuchanego ryżu możesz użyć mieszanki ziaren (uwaga na zmianę wartości odżywczych).
- Do dekoracji możesz wykorzystać sól w płatkach, wiórki kokosowe lub posiekane orzechy.
Jak i dlaczego to działa?
Syrop z agawy i miód to naturalne słodziki, które pozwolą Ci doświadczyć odrobiny łakoci bez znacznego podnoszenia poziomu cukru we krwi. Masło orzechowe oraz orzeszki ziemne to dobre źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, a nasiona konopi i chia nie tylko powiększą masę na batony pod względem objętości, ale również dodadzą błonnika oraz wielu cennych substancji odżywczych.