Czekoladowe batony proteinowe z masłem orzechowym

Masło orzechowe wysokiej jakości to bardzo powszechnie wykorzystywany produkt przy okazji przygotowywania zdrowych słodyczy. Połącz je z kilkoma innymi składnikami, a otrzymasz czekoladowe batony proteinowe o wyjątkowym smaku i chrupiącej strukturze. Co więcej, jedna chwila spędzona w kuchni sprawi, że będziesz miał dość przekąsek na najbliższe dwa tygodnie. 

Składniki (24 porcje):

  • 4 szklanki dmuchanego ryżu 
  • 1 szklanka prażonych, solonych orzeszków ziemnych, grubo posiekanych 
  • 1/4 szklanki nasion konopi 
  • 1/4 szklanki nasion chia 
  • 100 g posiekanej czekolady (ciemnej lub lekko słodkiej) 
  • 1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego 
  • 1/2 szklanki syropu z agawy 
  • 1/4 szklanki miodu 
  • szczypta soli do smaku 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    245

Węglowodany   16g

Białko   23g

Tłuszcz    9g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 25 cm wyłóż papierem pergaminowym i odłóż na bok. 
  2. W dużej misce wymieszaj dmuchany ryż, orzeszki ziemne, nasiona, kawałki czekolady (ok. 1/4 szklanki) i dobrze wymieszaj.
  3. W średnim garnku ustawionym na średnim ogniu połącz masło orzechowe, syrop z agawy i miód. Ciągle mieszając, doprowadź masę do bulgotania (3-5 minut). Zdejmij z ognia i dodaj sól oraz wanilię. 
  4. Do suchych składników wlać słodzoną masę z masła orzechowego, syropu i miodu. Szybko i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj nasiona chia i konopne. 
  5. Przełóż mieszankę do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadź. Dociśnij masę tak, aby dobrze przylegała do kształtów blaszki. Umieść papier woskowany na wierzchu batonów i przechowuj w lodówce do całkowitego stwardnienia (około 2 godzin).  
  6. Podziel na porcje.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: czekoladowe batony proteinowe trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 
  • Zamiast dmuchanego ryżu możesz użyć mieszanki ziaren (uwaga na zmianę wartości odżywczych). 
  • Do dekoracji możesz wykorzystać sól w płatkach, wiórki kokosowe lub posiekane orzechy. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Syrop z agawy i miód to naturalne słodziki, które pozwolą Ci doświadczyć odrobiny łakoci bez znacznego podnoszenia poziomu cukru we krwi. Masło orzechowe oraz orzeszki ziemne to dobre źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, a nasiona konopi i chia nie tylko powiększą masę na batony pod względem objętości, ale również dodadzą błonnika oraz wielu cennych substancji odżywczych.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN