Do czekolady wielu z nas ma słabość. Od dzisiaj możesz włączyć ją do swojego jadłospisu bez poczucia, że nie jest to dobry pomysł. Wystarczy, że przygotujesz czekoladowe batony proteinowe na bazie komosy ryżowej, w których czekolada stanowi dopełnienie jej smaku.
Składniki (16 porcji):
- 1 szklanka quinoa (nieugotowana)
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ½ szklanki nasion chia
- ½ szklanki siemienia lnianego
- ⅔ szklanki kremowego naturalnego masła orzechowego
- ½ szklanki miodu
- 5 g cynamonu
- 5 g wanilii
- 2 g soli
- ½ szklanki chocolate chips lub posiekanej czekolady
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 264
Węglowodany 30g
Białko 8g
Tłuszcz 14g
Błonnik 6g
*Pełnowartościowa, zdrowa przekąska, dzięki której włączysz orzechy na stałe do swojej diety. Jedna porcja to jeden baton.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Rozłóż komosę ryżową, owies, orzechy włoskie, chia i len na blasze do pieczenia, a następnie piecz, aż się uprażą, około 10 minut.
- Wyłóż formę do pieczenia folią i spryskaj ją olejem roślinnym.
- W małym rondelku, na średnim ogniu, rozpuść masło orzechowe i miód, aż będą gładkie i kremowe. Zdejmij z ognia, gdy wokół krawędzi zaczną tworzyć się bąbelki – uważaj, aby nie doprowadzić do pełnego wrzenia.
- Przełóż masę do miski i dodaj cynamon, wanilię i sól. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Mieszanka powinna być rzadka – konsystencja roztopionego sosu karmelowego.
- Umieść uprażoną komosę ryżową i płatki owsiane w dużej misce, a następnie wlej masę orzechową. Dokładnie wymieszaj.
- Pozwól masie nieco się wystudzić, a następnie przełóż do przygotowanej formy. Dodaj czekoladę i równomiernie ją rozprowadź. Gdy składniki się połączą, dociśnij masę tak, aby równomiernie wypełniła całą formę.
- Przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).
- Po schłodzeniu pokrój na porcje.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: czekoladowe batony proteinowe trzymaj zawinięte w pergamin lub papier śniadaniowy, w szczelnym pojemniku, w lodówce. Możesz trzymać je przez maksymalnie 2 tygodnie.
- Chcesz więcej białka? Dodaj do listy składników miarkę odżywki białkowej o smaku czekoladowym, waniliowym lub śmietankowym.
Jak i dlaczego to działa?
Quinoa jest dobrym źródłem złożonych węglowodanów, a także wielu cennych składników odżywczych, jak witaminy A, B, C, żelazo, fosfor czy magnez. W połączeniu z miodem i czekoladą będzie stanowić smaczną, lekko słodką, lecz nadal zdrową przekąskę, którą możesz potraktować jako deser lub miniaturowy posiłek pomiędzy głównymi daniami w ciągu dnia.