Czekoladowe batony proteinowe na bazie komosy ryżowej i granoli 

Do czekolady wielu z nas ma słabość. Od dzisiaj możesz włączyć ją do swojego jadłospisu bez poczucia, że nie jest to dobry pomysł. Wystarczy, że przygotujesz czekoladowe batony proteinowe na bazie komosy ryżowej, w których czekolada stanowi dopełnienie jej smaku. 

Składniki (16 porcji):

  • 1 szklanka quinoa (nieugotowana) 
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 
  • ½ szklanki nasion chia 
  • ½ szklanki siemienia lnianego 
  • ⅔ szklanki kremowego naturalnego masła orzechowego 
  • ½ szklanki miodu 
  • 5 g cynamonu 
  • 5 g wanilii 
  • 2 g soli 
  • ½ szklanki chocolate chips lub posiekanej czekolady 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    264

Węglowodany   30g

Białko   8g

Tłuszcz    14g

Błonnik    6g

*Pełnowartościowa, zdrowa przekąska, dzięki której włączysz orzechy na stałe do swojej diety. Jedna porcja to jeden baton.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Rozłóż komosę ryżową, owies, orzechy włoskie, chia i len na blasze do pieczenia, a następnie piecz, aż się uprażą, około 10 minut. 
  3. Wyłóż formę do pieczenia folią i spryskaj ją olejem roślinnym.
  4. W małym rondelku, na średnim ogniu, rozpuść masło orzechowe i miód, aż będą gładkie i kremowe. Zdejmij z ognia, gdy wokół krawędzi zaczną tworzyć się bąbelki – uważaj, aby nie doprowadzić do pełnego wrzenia. 
  5. Przełóż masę do miski i dodaj cynamon, wanilię i sól. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Mieszanka powinna być rzadka – konsystencja roztopionego sosu karmelowego. 
  6. Umieść uprażoną komosę ryżową i płatki owsiane w dużej misce, a następnie wlej masę orzechową. Dokładnie wymieszaj.
  7. Pozwól masie nieco się wystudzić, a następnie przełóż do przygotowanej formy. Dodaj czekoladę i równomiernie ją rozprowadź. Gdy składniki się połączą, dociśnij masę tak, aby równomiernie wypełniła całą formę.
  8. Przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).
  9. Po schłodzeniu pokrój na porcje.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: czekoladowe batony proteinowe trzymaj zawinięte w pergamin lub papier śniadaniowy, w szczelnym pojemniku, w lodówce. Możesz trzymać je przez maksymalnie 2 tygodnie.
  • Chcesz więcej białka? Dodaj do listy składników miarkę odżywki białkowej o smaku czekoladowym, waniliowym lub śmietankowym.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Quinoa jest dobrym źródłem złożonych węglowodanów, a także wielu cennych składników odżywczych, jak witaminy A, B, C, żelazo, fosfor czy magnez. W połączeniu z miodem i czekoladą będzie stanowić smaczną, lekko słodką, lecz nadal zdrową przekąskę, którą możesz potraktować jako deser lub miniaturowy posiłek pomiędzy głównymi daniami w ciągu dnia. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN