Czarny dorsz z patelni z pomidorami i białym winem

Delikatny, rozpływający się w ustach czarny dorsz z patelni z dodatkiem duszonych w winie pomidorów brzmi jak prawdziwie królewska kolacja. Nie musisz jednak być wielokrotnie nagradzanym szefem kuchni, aby przygotować ją dla siebie. Wystarczy około pół godziny i wysokiej jakości składniki, aby cieszyć się pełnowartościowym, lekkostrawnym posiłkiem.

Składniki (4 porcje):

  • 1 łyżka oleju z awokado lub oliwy z oliwek 

 

Do ryb: 

  • 450 g czarnego dorsza, pokrojony na 3-4 pojedyncze filety 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 1/8 łyżeczki pieprzu 

 

Pomidory duszone w winie: 

  • 250 g pomidorów winogronowych 
  • 1/2 małej szalotki, pokrojonej w cienkie plasterki 
  • 1 ząbek czosnku, posiekany 
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina 
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka 
  • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    187

Węglowodany   33g

Białko   7g

Tłuszcz    3g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Opłucz każdy kawałek ryby zimną wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Dopraw rybę z obu stron solą, czarnym pieprzem i czosnkiem w proszku. 
  3. Dodaj 2 łyżeczki oleju z awokado na dużą patelnię non-stick. Rozgrzej olej na średnim ogniu. 
  4. Na patelnię włóż rybę skórą do dołu i smaż przez 4-5 minut, aż skórka stanie się chrupiąca i złocistobrązowa.  
  5. Ostrożnie obróć filety i smaż przez 2-3 minuty po mięsistej stronie. 
  6. Zdejmij rybę z patelni i pozwól jej odpocząć. 
  7. Na tę samą patelnię dodaj 1 łyżeczkę oleju i ustaw palnik na średni ogień. Gdy olej się rozgrzeje, zeskrob dno patelni, aby usunąć wszelkie pozostałe kawałki ryby.  
  8. Dodaj pomidory i szalotkę. Smaż przez 2-3 minuty, aż pomidory zaczną mięknąć. Możesz nakłuć większe pomidory widelcem, aby przyspieszyć ich gotowanie.  
  9. Dołóż czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund. Uważaj, aby czosnek się nie spalił. 
  10. Na patelnię wylej białe wino i bulion z kurczaka. Ponownie zeskrob dno patelni, aby poluzować wszelkie przyklejone kawałki. Pozwól, aby całość się zagotowała. 
  11. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut lub do momentu, gdy sos zredukuje się co najmniej o połowę, a pomidory zwiędną. Dodaj świeże zioła tuż przed podaniem.  
  12. Ułóż rybę i pomidory na talerzu. Możesz użyć sosu winnego od razu (i na pomidorach, i na rybie) lub podać go w pojemniczku obok dania.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast pomidorów winogronowych możesz użyć pomidorów daktylowych lub cherry. 
  • Zamiast czarnego dorsza możesz użyć dorsza atlantyckiego lub dowolnej innej mięsożernej ryby morskiej. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Redukcja wina sprawia, że zawarty w nim alkohol odparuje. Uzyskasz więc jego smak w potrawie, jednak nie musisz się martwić o procenty. Wykorzystanie ryby zamiast mięsa z kurczaka czy wołowiny sprawia, że całe danie jest bardziej lekkostrawne, chociaż nadal bogate w białko, witaminę D oraz witaminę B12 (którą znajdziesz tylko w mięsie, rybach i ich przetworach). Jeżeli lubisz delikatne, lekkie kolacje, czarny dorsz z patelni to przepis zdecydowanie warty wypróbowania.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN