Lubisz bułeczki z cynamonem, jednak nie idą one w parze z Twoim planem żywieniowym? Zamień je na cynamonowe batony proteinowe o wyjątkowym, mocnym smaku. Proste w przygotowaniu – nie potrzebują pieczenia – zapewnią Ci słuszną porcję słodkości każdego dnia, przy okazji dostarczając również wielu cennych składników odżywczych.
Składniki (8 porcji):
- 40 g odżywki białkowej o smaku waniliowym
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego
- 120 g naturalnego masła migdałowego
- 75 g miodu
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka wody (w razie potrzeby)
- sól morska do posypania
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 212
Węglowodany 20g
Białko 7g
Tłuszcz 13g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj suche składniki (cynamon, odżywkę, płatki owsiane) w blenderze przez około minutę, aż uzyskasz sypki proszek.
- Dodaj mokre składniki (roztopiony olej kokosowy, masło migdałowe, miód i ekstrakt waniliowy). Mieszaj przez kolejne 30 sekund, aż masa będzie jednolita. Sprawdź, czy masa nie kruszy się po uformowaniu w kulkę w dłoni (jeżeli tak, dodaj łyżkę wody).
- Wyłóż formę do pieczenia (o wymiarach ok. 20 x 20 cm) pergaminem lub papierem do pieczenia.
- Umieść masę w formie i dokładnie dociśnij do dna. Na koniec posyp solą morską w płatkach.
- Schładzaj przez 2 godziny w lodówce (lub zamrażaj na 30 minut).
- Gdy masa stwardnieje, wyjmij ją z formy i podziel na porcje.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zapobiec sklejaniu zawiń każdą porcję w kawałek papieru śniadaniowego. W lodówce wytrzymają maksymalnie przez 7 dni, w zamrażarce możesz przechować je aż do 3 miesięcy.
- Do dekoracji możesz wykorzystać również płatki czekolady, wiórki, posiekane orzechy i inne.
- W przepisie możesz skorzystać zarówno z klasycznych, jak i błyskawicznych płatków owsianych.
- Zamiast masła orzechowego z migdałów możesz wykorzystać dowolne inne ulubione (bez soli i oleju).
Jak i dlaczego to działa?
Cynamon zawiera w sobie błonnik pokarmowy, a dodatkowo korzystnie wpływa na Twój metabolizm. Wykorzystanie masła orzechowego jest dobrym sposobem na dostarczenie sobie dziennej dawki zdrowych kwasów tłuszczowych, a w płatkach owsianych znajdziesz zarówno całkiem sporą ilość białka, jak i złożone węglowodany, które są bardzo dobrym źródłem energii w bardziej pracowity dzień. Przygotowując cynamonowe batony proteinowe (i inne słodycze) samodzielnie masz również większy wpływ na to, co jesz i z jakiej jakości produktów jest to przygotowane.