Cynamonowe batony proteinowe bez pieczenia

Lubisz bułeczki z cynamonem, jednak nie idą one w parze z Twoim planem żywieniowym? Zamień je na cynamonowe batony proteinowe o wyjątkowym, mocnym smaku. Proste w przygotowaniu – nie potrzebują pieczenia – zapewnią Ci słuszną porcję słodkości każdego dnia, przy okazji dostarczając również wielu cennych składników odżywczych. 

Składniki (8 porcji):

  • 40 g odżywki białkowej o smaku waniliowym 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 100 g szklanka płatków owsianych 
  • 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego 
  • 120 g naturalnego masła migdałowego 
  • 75 g miodu 
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżka wody (w razie potrzeby) 
  • sól morska do posypania 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    212

Węglowodany   20g

Białko   7g

Tłuszcz    13g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Wymieszaj suche składniki (cynamon, odżywkę, płatki owsiane) w blenderze przez około minutę, aż uzyskasz sypki proszek.
  2. Dodaj mokre składniki (roztopiony olej kokosowy, masło migdałowe, miód i ekstrakt waniliowy). Mieszaj przez kolejne 30 sekund, aż masa będzie jednolita. Sprawdź, czy masa nie kruszy się po uformowaniu w kulkę w dłoni (jeżeli tak, dodaj łyżkę wody).
  3. Wyłóż formę do pieczenia (o wymiarach ok. 20 x 20 cm) pergaminem lub papierem do pieczenia. 
  4. Umieść masę w formie i dokładnie dociśnij do dna. Na koniec posyp solą morską w płatkach. 
  5. Schładzaj przez 2 godziny  w lodówce (lub zamrażaj na 30 minut).  
  6. Gdy masa stwardnieje, wyjmij ją z formy i podziel na porcje.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zapobiec sklejaniu zawiń każdą porcję w kawałek papieru śniadaniowego. W lodówce wytrzymają maksymalnie przez 7 dni, w zamrażarce możesz przechować je aż do 3 miesięcy. 
  • Do dekoracji możesz wykorzystać również płatki czekolady, wiórki, posiekane orzechy i inne. 
  • W przepisie możesz skorzystać zarówno z klasycznych, jak i błyskawicznych płatków owsianych. 
  • Zamiast masła orzechowego z migdałów możesz wykorzystać dowolne inne ulubione (bez soli i oleju). 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Cynamon zawiera w sobie błonnik pokarmowy, a dodatkowo korzystnie wpływa na Twój metabolizm. Wykorzystanie masła orzechowego jest dobrym sposobem na dostarczenie sobie dziennej dawki zdrowych kwasów tłuszczowych, a w płatkach owsianych znajdziesz zarówno całkiem sporą ilość białka, jak i złożone węglowodany, które są bardzo dobrym źródłem energii w bardziej pracowity dzień. Przygotowując cynamonowe batony proteinowe (i inne słodycze) samodzielnie masz również większy wpływ na to, co jesz i z jakiej jakości produktów jest to przygotowane. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN