Granola może służyć zarówno jako przekąska, jak i dodatek do wielu dań śniadaniowych oraz kolacji. Przygotowując ją samodzielnie masz pełną kontrolę nad składem, co pozwala na użycie zdrowych opcji, a także dopasowanie do własnych preferencji smakowych. Postaraj się tylko nie zjeść wszystkiego naraz!
Składniki (21 porcji):
Składniki suche:
- 56 g gotowego popcornu bez tłuszczu
- 360 g mieszanki orzechów nerkowca i pekan
- 240 g posiekanych migdałów
- 240 g niesłodzonych płatków lub wiórek kokosa
Składniki mokre:
- 160 g syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
- 60 g oleju z awokado, oliwek lub kokosa
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) cynamonu
- 60 g cukru kokosowego lub brązowego
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 170
Węglowodany 15g
Białko 3g
Tłuszcz 12g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
- W dużej misce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki suche.
- W osobnej misce zmieszaj składniki mokre. Następnie dodaj je do składników suchych i delikatnie wymieszaj do momentu, aż każdy kawałek będzie dokładnie obtoczony.
- Rozłóż powstałą masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnij się, że warstwa jest równa pod względem grubości.
- Piecz przez 25-30 minut. Co 8-10 minut wyjmij blachę z piekarnika i przemieszaj granolę.
- Gdy orzechy i inne składniki się zarumienią, wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do przestudzenia na 15-20 minut.
Patenty kucharza:
- Po wyjęciu granoli z piekarnika możesz dodać odrobinę soli dla uzyskania słodko-słonego smaku.
- Zamiast orzechów nerkowca i pekan możesz wykorzystać dowolną inną, niesoloną odmianę.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Chrupiąca granola jest ciekawym dodatkiem do jogurtów, skyra oraz serka wiejskiego, a także dań bazujących na owsiance. Przygotowywana samodzielnie zawiera wyłącznie wartościowe i zdrowe produkty, w szczególności bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe orzechy. Za każdym razem, gdy poczujesz chęć sięgnięcia po coś słodkiego, możesz wykorzystać porcję granoli jako zdrową przekąskę lub dodatek do głównego posiłku.