Cynamonowa granola z popcornem do śniadania

Granola może służyć zarówno jako przekąska, jak i dodatek do wielu dań śniadaniowych oraz kolacji. Przygotowując ją samodzielnie masz pełną kontrolę nad składem, co pozwala na użycie zdrowych opcji, a także dopasowanie do własnych preferencji smakowych. Postaraj się tylko nie zjeść wszystkiego naraz! 

Składniki (21 porcji):

Składniki suche: 

  • 56 g gotowego popcornu bez tłuszczu 
  • 360 g mieszanki orzechów nerkowca i pekan 
  • 240 g posiekanych migdałów 
  • 240 g niesłodzonych płatków lub wiórek kokosa 

 

Składniki mokre: 

  • 160 g syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu 
  • 60 g oleju z awokado, oliwek lub kokosa 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) cynamonu 
  • 60 g cukru kokosowego lub brązowego 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    170

Węglowodany   15g

Białko   3g

Tłuszcz    12g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. W dużej misce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki suche.
  3. W osobnej misce zmieszaj składniki mokre. Następnie dodaj je do składników suchych i delikatnie wymieszaj do momentu, aż każdy kawałek będzie dokładnie obtoczony.
  4. Rozłóż powstałą masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnij się, że warstwa jest równa pod względem grubości.
  5. Piecz przez 25-30 minut. Co 8-10 minut wyjmij blachę z piekarnika i przemieszaj granolę.
  6. Gdy orzechy i inne składniki się zarumienią, wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do przestudzenia na 15-20 minut. 

 

Patenty kucharza: 

  • Po wyjęciu granoli z piekarnika możesz dodać odrobinę soli dla uzyskania słodko-słonego smaku. 
  • Zamiast orzechów nerkowca i pekan możesz wykorzystać dowolną inną, niesoloną odmianę. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Chrupiąca granola jest ciekawym dodatkiem do jogurtów, skyra oraz serka wiejskiego, a także dań bazujących na owsiance. Przygotowywana samodzielnie zawiera wyłącznie wartościowe i zdrowe produkty, w szczególności bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe orzechy. Za każdym razem, gdy poczujesz chęć sięgnięcia po coś słodkiego, możesz wykorzystać porcję granoli jako zdrową przekąskę lub dodatek do głównego posiłku. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN