3-składnikowe szybkie ciastka owsiane z kawałkami czekolady

Błyskawiczne, zdrowe ciasteczka z płatków owsianych, które wymagają jedynie trzech składników i odrobiny proszku do pieczenia. Przygotujesz je w kwadrans, a będziesz mógł delektować się przez wiele kolejnych dni. Świetnie smakują solo, jak i jako dodatek do innego posiłku. 

Składniki (13 porcji):

  • 2 banany (240 g) 
  • 120 g płatków owsianych błyskawicznych 
  • 70 g mlecznej posiekanej czekolady 
  • 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) proszku do pieczenia 

Opcjonalnie: 

  • 5 g cukru wanilinowego lub laska wanilii 
     
    Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    83

Węglowodany   13g

Białko   2g

Tłuszcz    3g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Rozgnieć banany aż utworzą pulpę. Dodaj do nich płatki owsiane i proszek do pieczenia.
  3. Wymieszaj masę aż wszystkie składniki będą równomiernie rozprowadzone.
  4. Dodaj posiekaną czekoladę i ponownie delikatnie wymieszaj.
  5. Przy pomocy łyżki lub łyżki do lodów rozdziel ciasto na porcje i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy pomiędzy ciasteczkami.
  6. Piecz przez 13 minut lub do czasu, aż brzegi ciastek się zarumienią. 

 

Patenty kucharza: 

  • W gorące dni przechowuj w lodówce, w pozostałe w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. 
  • Dla zwiększenia podaży białka dodaj odżywki białkowej do masy. 
  • Zamiast czekolady możesz użyć rodzynek lub suszonej żurawiny. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów i zawierają dużo błonnika. Dzięki temu cukry proste z banana i czekolady wolniej się przyswajają, co nie powoduje, że czujesz głód natychmiast po jedzeniu. Ciasteczka możesz zjeść solo, do kawy lub jako dodatek do innego deseru. Uwaga: są bardzo delikatne i ciągnące, pod wpływem wysokiej temperatury mogą się nieco rozpłynąć. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN