Błyskawiczne, zdrowe ciasteczka z płatków owsianych, które wymagają jedynie trzech składników i odrobiny proszku do pieczenia. Przygotujesz je w kwadrans, a będziesz mógł delektować się przez wiele kolejnych dni. Świetnie smakują solo, jak i jako dodatek do innego posiłku.
Składniki (13 porcji):
- 2 banany (240 g)
- 120 g płatków owsianych błyskawicznych
- 70 g mlecznej posiekanej czekolady
- 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
- 5 g cukru wanilinowego lub laska wanilii
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 83
Węglowodany 13g
Białko 2g
Tłuszcz 3g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Rozgnieć banany aż utworzą pulpę. Dodaj do nich płatki owsiane i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj masę aż wszystkie składniki będą równomiernie rozprowadzone.
- Dodaj posiekaną czekoladę i ponownie delikatnie wymieszaj.
- Przy pomocy łyżki lub łyżki do lodów rozdziel ciasto na porcje i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy pomiędzy ciasteczkami.
- Piecz przez 13 minut lub do czasu, aż brzegi ciastek się zarumienią.
Patenty kucharza:
- W gorące dni przechowuj w lodówce, w pozostałe w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
- Dla zwiększenia podaży białka dodaj odżywki białkowej do masy.
- Zamiast czekolady możesz użyć rodzynek lub suszonej żurawiny.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów i zawierają dużo błonnika. Dzięki temu cukry proste z banana i czekolady wolniej się przyswajają, co nie powoduje, że czujesz głód natychmiast po jedzeniu. Ciasteczka możesz zjeść solo, do kawy lub jako dodatek do innego deseru. Uwaga: są bardzo delikatne i ciągnące, pod wpływem wysokiej temperatury mogą się nieco rozpłynąć.