Ciasteczko na jednego gryza

Masz ochotę na ciastko, ale nie chce Ci się piec całej blaszki? Martwisz się, że większa ilość na talerzu będzie Cię niepotrzebnie kusić? Nic prostszego – przygotuj pojedynczą porcję. Przepis prosty, przyjemny i bardzo łatwy do modyfikacji. Ciasteczko na raz to opcja dla wszystkich łasuchów, którzy lubią małe co nieco na deser.

Składniki (1 porcja):

  • 40 g odżywki białkowej o smaku waniliowym 
  • 30 g ulubionego masła orzechowego 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 20 g syropu z agawy 
  • 2 łyżki wody 

 

Opcjonalnie: 

  • 1/4 szklanki kawałków czekolady (słodzonej stewią lub bez cukru) 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    360

Węglowodany   24g

Białko   31g

Tłuszcz    17g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski włóż wszystkie składniki i mieszaj, aż dobrze się połączą i powstanie lepkie ciasto. Uwaga: ciasto nie powinno być mokre. Jeśli tak, dodaj do mieszanki łyżkę ciasta białkowego.  
  2. Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję, dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj, aby równo rozprowadzić ją w masie. 
  3. Uformuj kulki z ciasta. Możesz użyć łyżki do lodów, aby zachować zbliżoną wielkość.
  4. Połóż kawałek papieru pergaminowego na talerzu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej i umieść porcje ciasta na środku, a następnie delikatnie dociśnij dłonią (nie za mocno). 
  5. Wstaw do kuchenki mikrofalowej na 45 sekund do 1 minuty, sprawdzając co 20 sekund, czy nie skwierczy lub nie eksploduje.  
  6. Odłóż ciasteczka na bok na 3-5 minut, aby przestygły i stwardniały na wierzchu.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast kawałków czekolady możesz użyć rodzynek, liofilizowanych owoców, orzechów lub kolorowej posypki cukrowej. 
  • Syrop z agawy możesz zastąpić również syropem klonowym, miodem lub cukrem kokosowym. 
  • Możesz delikatnie posypać ciasteczko na raz cukrem pudrem po wierzchu, dla dekoracji. Zrób to po wyjęciu z mikrofalówki, zanim jeszcze stwardnieją. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Pojedyncza porcja łakoci pomoże Ci zaspokoić chęć na coś słodkiego. Jednocześnie nie będziesz czuł się kuszony wizją pozostałych w kuchni ciasteczek. W ten sposób możesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu – z jednej strony zjesz coś domowego i słodkiego, a z drugiej ryzyko przesadzenia z ilością ciastek jest zdecydowanie mniejsze, niż w przypadku pieczenia ich w tradycyjny sposób.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN