Ciągnące, owsiane batony proteinowe bez orzechów

No nuts, no problem. Jeżeli nie możesz lub nie lubisz jeść orzechów, wypróbuj ten przepis na owsiane batony proteinowe. Wymaga pieczenia, jednak jednorazowo uzyskasz dość porcji, aby starczyło Ci na cały tydzień. Miód i sos jabłkowy zapewnią im naturalną słodycz, a odżywka białkowa i płatki owsiane zagwarantują zwartą, sycącą strukturę. 

Składniki (8 porcji):

Składniki suche: 

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich 
  • ⅓ szklanki odżywki białkowej o neutralnym smaku 
  • ¼ szklanki mączki z nasion lnu 
  • ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej (lub białej uniwersalnej) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki soli 
  • ½ łyżeczki cynamonu 

 

Składniki mokre: 

  • ½ szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego 
  • ¼ szklanki miodu 
  • 1 łyżeczka wanilii 

 

Dodatki: 

  • ¼ szklanki rodzynek lub kawałków czekolady 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    187

Węglowodany   33g

Białko   7g

Tłuszcz    3g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Wyłóż blachę do pieczenia (wymiary ok. 20 x 20 cm) papierem pergaminowym. 
  3. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, odżywkę białkową, mączkę lnianą, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.  
  4. W małej misce wymieszaj mus jabłkowy, miód i wanilię. Dodaj mieszaninę do składników suchych i dobrze wymieszaj.  
  5. Dołóż rodzynki i ponownie wymieszaj, aby rozprowadzić je równo w masie. 
  6. Wyłóż ciasto na przygotowanej blaszce i rozprowadź dokładnie, aby wypełniła cały jej kształt. Możesz wykorzystać do tego szpatułkę. Na koniec dociśnij masę, tworząc równą warstwę. 
  7. Piecz przez 22-25 minut lub do momentu lekkiego zrumienienia
  8. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie podziel na porcje.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w temperaturze pokojowej. 
  • Jeżeli chcesz, możesz rozpuścić czekoladę i zanurzyć w niej batony, aby uzyskać słodszy smak. Pamiętaj aby doliczyć polewę do wartości kalorycznej. 
  • Jako dekorację możesz wykorzystać też bezcukrowy syrop karmelowy lub inny ulubiony. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Owsiane batony proteinowe wymagające pieczenia są trwalsze, niż te przygotowywane poprzez schłodzenie masy w lodówce. Dzięki temu starczą Ci na dłużej i będzie Ci je łatwiej zabrać ze sobą w podróż. Wykorzystanie płatków owsianych pozwala na zmniejszenie ilości użytej mąki, a także dostarcza Ci zdrowych złożonych węglowodanów, błonnika i całkiem dobrej dodatkowej porcji białka. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN