No nuts, no problem. Jeżeli nie możesz lub nie lubisz jeść orzechów, wypróbuj ten przepis na owsiane batony proteinowe. Wymaga pieczenia, jednak jednorazowo uzyskasz dość porcji, aby starczyło Ci na cały tydzień. Miód i sos jabłkowy zapewnią im naturalną słodycz, a odżywka białkowa i płatki owsiane zagwarantują zwartą, sycącą strukturę.
Składniki (8 porcji):
Składniki suche:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- ⅓ szklanki odżywki białkowej o neutralnym smaku
- ¼ szklanki mączki z nasion lnu
- ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej (lub białej uniwersalnej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
Składniki mokre:
- ½ szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego
- ¼ szklanki miodu
- 1 łyżeczka wanilii
Dodatki:
- ¼ szklanki rodzynek lub kawałków czekolady
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 187
Węglowodany 33g
Białko 7g
Tłuszcz 3g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Wyłóż blachę do pieczenia (wymiary ok. 20 x 20 cm) papierem pergaminowym.
- W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, odżywkę białkową, mączkę lnianą, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
- W małej misce wymieszaj mus jabłkowy, miód i wanilię. Dodaj mieszaninę do składników suchych i dobrze wymieszaj.
- Dołóż rodzynki i ponownie wymieszaj, aby rozprowadzić je równo w masie.
- Wyłóż ciasto na przygotowanej blaszce i rozprowadź dokładnie, aby wypełniła cały jej kształt. Możesz wykorzystać do tego szpatułkę. Na koniec dociśnij masę, tworząc równą warstwę.
- Piecz przez 22-25 minut lub do momentu lekkiego zrumienienia
- Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie podziel na porcje.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w temperaturze pokojowej.
- Jeżeli chcesz, możesz rozpuścić czekoladę i zanurzyć w niej batony, aby uzyskać słodszy smak. Pamiętaj aby doliczyć polewę do wartości kalorycznej.
- Jako dekorację możesz wykorzystać też bezcukrowy syrop karmelowy lub inny ulubiony.
Jak i dlaczego to działa?
Owsiane batony proteinowe wymagające pieczenia są trwalsze, niż te przygotowywane poprzez schłodzenie masy w lodówce. Dzięki temu starczą Ci na dłużej i będzie Ci je łatwiej zabrać ze sobą w podróż. Wykorzystanie płatków owsianych pozwala na zmniejszenie ilości użytej mąki, a także dostarcza Ci zdrowych złożonych węglowodanów, błonnika i całkiem dobrej dodatkowej porcji białka.