Chrupiące pieczone ziemniaki

Jeżeli nie przepadasz za śniadaniami w wydaniu na słodko, być może ten przepis przykuje Twoją uwagę. Chrupiące pieczone ziemniaki możesz podać z wieloma różnymi dodatkami, jak jajko, bekon czy kurczak. Co więcej, z powodzeniem wykorzystasz je także do obiadu lub kolacji, jak i w daniach sałatkowych. Wypróbuj i przekonaj się sam! 

Składniki (6 porcji):

  • 1200 g ziemniaków Yukon Gold (lub Russet), pokrojonych na średniej wielkości kawałki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 i 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 1 i 1/2 łyżeczki kminku 
  • 1 i 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    177

Węglowodany   31g

Białko   3g

Tłuszcz    5g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
  2. Wyłóż dwie duże blachy do pieczenia papierem pergaminowym.
  3. W małej misce wymieszaj przyprawy, sól i pieprz, aż dobrze się połączą.  
  4. Obtocz ziemniaki w mieszaninie oleju i przypraw.  
  5. Dodaj ziemniaki i wyłóż je na blachy do pieczenia, rozkładając równomiernie, tak aby kawałki się nie stykały. 
  6. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45–50 minut, w połowie przewracając ziemniaki, aż będą złocistobrązowe i chrupiące na zewnątrz. 
  7. Po upieczeniu pozostaw na ok. 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia. 

 

Patenty kucharza: 

  • Możesz posypać pieczone ziemniaki wiórkami sera, aby uzyskać ciekawszy smak. 
  • Podawaj z jajkiem, tofu, wybranym mięsem i sałatkami. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Ziemniaki są bardzo dobrym niskokalorycznym źródłem węglowodanów. Zawierają w sobie także witaminy z grupy B oraz witaminę C. Dodatkowo dostarczą Ci również magnezu, potasu, wapnia, fosforu, cynku, sodu i żelaza. Warzywo to jest jednocześnie bardzo uniwersalne, a w wydaniu pieczonym może być dobrym dodatkiem do mięsa lub innego źródła białka. Przepis ten jest uniwersalny – przygotowane chrupiące kąski możesz wykorzystać w dowolnym posiłku.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN