Jeżeli nie przepadasz za śniadaniami w wydaniu na słodko, być może ten przepis przykuje Twoją uwagę. Chrupiące pieczone ziemniaki możesz podać z wieloma różnymi dodatkami, jak jajko, bekon czy kurczak. Co więcej, z powodzeniem wykorzystasz je także do obiadu lub kolacji, jak i w daniach sałatkowych. Wypróbuj i przekonaj się sam!
Składniki (6 porcji):
- 1200 g ziemniaków Yukon Gold (lub Russet), pokrojonych na średniej wielkości kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki kminku
- 1 i 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 177
Węglowodany 31g
Białko 3g
Tłuszcz 5g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
- Wyłóż dwie duże blachy do pieczenia papierem pergaminowym.
- W małej misce wymieszaj przyprawy, sól i pieprz, aż dobrze się połączą.
- Obtocz ziemniaki w mieszaninie oleju i przypraw.
- Dodaj ziemniaki i wyłóż je na blachy do pieczenia, rozkładając równomiernie, tak aby kawałki się nie stykały.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45–50 minut, w połowie przewracając ziemniaki, aż będą złocistobrązowe i chrupiące na zewnątrz.
- Po upieczeniu pozostaw na ok. 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia.
Patenty kucharza:
- Możesz posypać pieczone ziemniaki wiórkami sera, aby uzyskać ciekawszy smak.
- Podawaj z jajkiem, tofu, wybranym mięsem i sałatkami.
Jak i dlaczego to działa?
Ziemniaki są bardzo dobrym niskokalorycznym źródłem węglowodanów. Zawierają w sobie także witaminy z grupy B oraz witaminę C. Dodatkowo dostarczą Ci również magnezu, potasu, wapnia, fosforu, cynku, sodu i żelaza. Warzywo to jest jednocześnie bardzo uniwersalne, a w wydaniu pieczonym może być dobrym dodatkiem do mięsa lub innego źródła białka. Przepis ten jest uniwersalny – przygotowane chrupiące kąski możesz wykorzystać w dowolnym posiłku.