Chipsy z batata z mikrofalówki

Chipsy to często jedna z tych przekąsek, które ciężko jest nam odrzucić przy okazji diety czy poprawy nawyków żywieniowych. Nie jest to jednak produkt, który musi całkowicie zniknąć z Twojego menu – wystarczy, że przygotujesz je samodzielnie w domu, ze świeżych, pełnowartościowych składników i z umiarkowaną ilością oleju. 

Składniki (8 porcji):

  • Olej w sprayu do smażenia (lub oliwa) 
  • 400 g batatów (1 duża sztuka), pokrojonych w bardzo cienkie plastry 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) drobno posiekanego świeżego rozmarynu, podzielona 
  • 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) łyżeczki soli, podzielonej 
  • 1/4 łyżeczki (ok. 1 g) świeżo mielonego czarnego pieprzu, podzielonego 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    43

Węglowodany   10g

Białko   1g

Tłuszcz    1g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj kawałek papieru pergaminowego o kolistym kształcie, który będzie pasował do talerza przeznaczonego do użycia w kuchence mikrofalowej.
  2. Lekko posmaruj papier sprayem do smażenia. Rozłóż jedną czwartą plastrów batata w jednej warstwie na pergaminie.
  3. Posyp równomiernie przyprawami i Umieść w mikrofalówce na MOC 9 przez 4 minuty. Sprawdź chrupkość.
  4. Kontynuuj gotowanie w interwałach 30-sekundowych, aż chipsy będą wystarczająco chrupiące. Powtórz procedurę z pozostałymi plastrami batata i przyprawami. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przepis ten możesz wykonać również w piekarniku. Ustaw go na 160 stopni z termoobiegiem, rozłóż plastry na blasze wyłożonej papierem i piecz przez ok. 20 minut. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Bataty są ciekawą alternatywą dla klasycznych ziemniaków. Mają słodszy smak, przez co dobrze się komponują z przyprawami takimi, jak mielona papryka czy chili. Bataty zawierają w sobie witaminę B, C oraz E, a także kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo i sód. Znajdziesz w nich również pierwiastki śladowe: chlor, jod, mangan, miedź, molibden i selen. Jest to bardzo uniwersalne warzywo, które możesz upiec, ugotować, a także upiec na grillu. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN