Chipsy to często jedna z tych przekąsek, które ciężko jest nam odrzucić przy okazji diety czy poprawy nawyków żywieniowych. Nie jest to jednak produkt, który musi całkowicie zniknąć z Twojego menu – wystarczy, że przygotujesz je samodzielnie w domu, ze świeżych, pełnowartościowych składników i z umiarkowaną ilością oleju.
Składniki (8 porcji):
- Olej w sprayu do smażenia (lub oliwa)
- 400 g batatów (1 duża sztuka), pokrojonych w bardzo cienkie plastry
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) drobno posiekanego świeżego rozmarynu, podzielona
- 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) łyżeczki soli, podzielonej
- 1/4 łyżeczki (ok. 1 g) świeżo mielonego czarnego pieprzu, podzielonego
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 43
Węglowodany 10g
Białko 1g
Tłuszcz 1g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kawałek papieru pergaminowego o kolistym kształcie, który będzie pasował do talerza przeznaczonego do użycia w kuchence mikrofalowej.
- Lekko posmaruj papier sprayem do smażenia. Rozłóż jedną czwartą plastrów batata w jednej warstwie na pergaminie.
- Posyp równomiernie przyprawami i Umieść w mikrofalówce na MOC 9 przez 4 minuty. Sprawdź chrupkość.
- Kontynuuj gotowanie w interwałach 30-sekundowych, aż chipsy będą wystarczająco chrupiące. Powtórz procedurę z pozostałymi plastrami batata i przyprawami.
Patenty kucharza:
- Przepis ten możesz wykonać również w piekarniku. Ustaw go na 160 stopni z termoobiegiem, rozłóż plastry na blasze wyłożonej papierem i piecz przez ok. 20 minut.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Bataty są ciekawą alternatywą dla klasycznych ziemniaków. Mają słodszy smak, przez co dobrze się komponują z przyprawami takimi, jak mielona papryka czy chili. Bataty zawierają w sobie witaminę B, C oraz E, a także kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo i sód. Znajdziesz w nich również pierwiastki śladowe: chlor, jod, mangan, miedź, molibden i selen. Jest to bardzo uniwersalne warzywo, które możesz upiec, ugotować, a także upiec na grillu.