Chili sin carne to wegetariańska odmiana klasycznego chili con carne. Pochodzi z Teksasu i jest świetną alternatywą dla osób nie jedzących lub ograniczających spożycie mięsa. Poniższy, lekki przepis możesz z powodzeniem wykorzystać na kolację lub obiad.
Składniki (1 porcja):
- Passata pomidorowa (przecier) – 100 g
- Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 80 g
- Papryka zielona – 40 g
- Cebula – 40 g
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 30 g
- Chleb orkiszowy – 30 g
- Papryka żółta – 20 g
- Papryka czerwona – 20 g
- Kukurydza, konserwowa – 15 g
- Oliwa z oliwek – 10 g (2 łyżeczki)
- Czosnek – 5 g
- Sos sojowy bezglutenowy (tamari) naturalnie warzony – 5 g
- Kolendra (suszone liście) – 4 g
- Mielona papryka chili – 1 g
- Kmin rzymski (kumin) – 1 g
- Cynamon – 1 g
- Papryka słodka (mielona, wędzona) – 1 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 469
Węglowodany 53g
Białko 20g
Tłuszcz 16g
Błonnik 15g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i smaż przez kilka sekund.
- Do cebuli dodaj papryki pokrojone w kostkę i podsmaż, następnie wsyp kukurydzę i wlej passatę.
- Duś, aż sos zgęstnieje. Dodaj odcedzoną i przelaną czerwoną fasolę, zamieszaj i gotuj chwilę.
- Dopraw do smaku pieprzem, papryką słodką, wędzoną, kminem, cynamonem, czosnkiem niedźwiedzim i sosem sojowym.
- Soczewicę ugotuj w wodzie (około 15 minut), odcedź i dodaj na sam koniec.
- Gotowe danie posyp świeżo posiekaną kolendrą.
Patenty kucharza:
- Możesz potraktować to danie jako przekąskę, jeżeli podzielisz porcję na pół.
Jak i dlaczego to działa?
Chili sin carne powstało z myślą o wielbicielach tego typu dań, którzy jednak nie jedzą mięsa. Bogactwo warzyw zapewnia wiele cennych witamin i składników odżywczych, a dodatkowo dostarczy Ci błonnika, który odpowiada za poczucie sytości. Wykorzystanie ciecierzycy umożliwia z kolei zwiększenie podaży białka oraz sprawia, że chili nabiera większej objętości.