Chili sin carne (wegetariańskie)

Chili sin carne to wegetariańska odmiana klasycznego chili con carne. Pochodzi z Teksasu i jest świetną alternatywą dla osób nie jedzących lub ograniczających spożycie mięsa. Poniższy, lekki przepis możesz z powodzeniem wykorzystać na kolację lub obiad.

Składniki (1 porcja):

  • Passata pomidorowa (przecier) – 100 g 
  • Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 80 g 
  • Papryka zielona – 40 g 
  • Cebula – 40 g 
  • Soczewica czerwona, nasiona suche – 30 g 
  • Chleb orkiszowy – 30 g 
  • Papryka żółta – 20 g 
  • Papryka czerwona – 20 g 
  • Kukurydza, konserwowa – 15 g 
  • Oliwa z oliwek – 10 g (2 łyżeczki) 
  • Czosnek – 5 g 
  • Sos sojowy bezglutenowy (tamari) naturalnie warzony – 5 g 
  • Kolendra (suszone liście) – 4 g 
  • Mielona papryka chili – 1 g 
  • Kmin rzymski (kumin) – 1 g 
  • Cynamon – 1 g 
  • Papryka słodka (mielona, wędzona) – 1 g 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    469

Węglowodany   53g

Białko   20g

Tłuszcz    16g

Błonnik    15g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i smaż przez kilka sekund.
  2. Do cebuli dodaj papryki pokrojone w kostkę i podsmaż, następnie wsyp kukurydzę i wlej passatę. 
  1. Duś, aż sos zgęstnieje. Dodaj odcedzoną i przelaną czerwoną fasolę, zamieszaj i gotuj chwilę. 
  1. Dopraw do smaku pieprzem, papryką słodką, wędzoną, kminem, cynamonem, czosnkiem niedźwiedzim i sosem sojowym. 
  1. Soczewicę ugotuj w wodzie (około 15 minut), odcedź i dodaj na sam koniec.
  2. Gotowe danie posyp świeżo posiekaną kolendrą.

 

Patenty kucharza: 

  • Możesz potraktować to danie jako przekąskę, jeżeli podzielisz porcję na pół. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Chili sin carne powstało z myślą o wielbicielach tego typu dań, którzy jednak nie jedzą mięsa. Bogactwo warzyw zapewnia wiele cennych witamin i składników odżywczych, a dodatkowo dostarczy Ci błonnika, który odpowiada za poczucie sytości. Wykorzystanie ciecierzycy umożliwia z kolei zwiększenie podaży białka oraz sprawia, że chili nabiera większej objętości.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN