Burger wołowy to jedno z dań typu fast-food, z którym wielu z nas ciężko się rozstać. Nie musi to być jednak całkowita rezygnacja z danego produktu – wystarczy, że przygotujesz go samodzielnie. Przepis dedykowany osobom na diecie o niskiej lub bardzo niskiej podaży węglowodanów.
Składniki (1 porcja):
- Mięso wołowe (świeżo mielone z rostbefu) – 180 g
- Pomidor – 120 g
- Sałata rzymska – 105 g
- Ogórki, kiszone – 60 g
- Majonez (z olejem rzepakowym) – 30 g
- Cebula czerwona – 25 g
- Kiełki brokuła – 16 g
- Olej kokosowy (stały) – 10 g (2 łyżeczki)
- Czosnek – 5 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 651
Węglowodany 10g
Białko 42g
Tłuszcz 47g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Na jedną porcję składają się 2 burgery.
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone dopraw solą, pieprzem i świeżo prasowanym czosnkiem, ugnieć i uformuj kulki. Następnie rozgnieć tak, aby powstały okrągłe kotlety.
- Wysmaruj patelnię olejem kokosowym i usmaż mięso z obu stron ok. 3 minuty na stronę na mocnym ogniu.
- Połóż mięso na warzywach, posmaruj majonezem i posyp kiełkami.
Patenty kucharza:
- Możesz wykorzystać mięso mielone także z innych partii krowy.
- Dla zmniejszenia ilości kalorii na porcję podziel ją na pół.
- Sałatę rzymską możesz zastąpić również sałatą karbowaną, jarmużem lub sałatą lodową.
- Jeżeli nie jesteś na diecie niskowęglowodanowej, możesz wykorzystać bułkę – pamiętaj tylko o doliczeniu kalorii.
Jak i dlaczego to działa?
Mięso wołowe jest delikatne w smaku, zawiera dużo białka oraz niezbędne mikroelementy, jak na przykład witamina B12, cynk, selen czy żelazo. Jeżeli zwrócisz uwagę na to, aby wykorzystane mięso zawierało stosunkowo niewiele tłustych części, powyższy burger wołowy będzie nie tylko zdrową alternatywą dla klasycznych dań tego typu, lecz także sycącym obiadem, który zapewni Ci energię na długi czas.