Brzoskwiniowe smoothie węglowodanowo-proteinowe to wyjątkowa mieszanka owoców i białka, dzięki której zyskasz energię do kolejnych wyzwań w ciągu dnia oraz zaspokoisz mały głód, jak i potrzebę sięgnięcia po coś słodkiego. Wystarczy 5 minut i kilka składników. Podawaj schłodzony!
Składniki (1 porcja):
- 2 szklanki mrożonych brzoskwiń
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego, zwykłego lub waniliowego
- 1 szklanka mleka migdałowego lub owsianego
Opcjonalnie:
- 1 łyżka masła migdałowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4łyżeczki cynamonu
- lód
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 229
Węglowodany 35g
Białko 9g
Tłuszcz 7g
Błonnik 7g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zblenduj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Możesz wykorzystać świeże brzoskwinie bez mrożenia, pamiętaj jedynie że wtedy smoothie będzie miało rzadszą konsystencję.
- Chcesz więcej białka? Dodaj miarkę ulubionej odżywki proteinowej.
- Zamiast masła migdałowego możesz użyć dowolne inne ulubione masło orzechowe (niesolone).
- Jeżeli nie planujesz wypić go od razu, brzoskwiniowe smoothie przechowuj w lodówce.
Jak i dlaczego to działa?
Brzoskwinie zawierają w sobie nie tylko dużo słodyczy, ale również sporą dawkę witamin A, B3, C oraz E. Dodatkowo znajdziesz w nich również miedź, potas, magnez, fosfor, jod oraz – w mniejszej ilości – witaminę K. W połączeniu z jogurtem greckim i masłem orzechowym stworzą ciekawą, delikatną konsystencję o lekko słodkim smaku, a dodatek ekstraktu z wanilii nada smoothie dodatkowego, przyjemnego zapachu i posmaku.