Brzoskwinie z prosciutto, mozzarellą i bazylią

Brzoskwinie owinięte prosciutto, połączone z mozzarellą i bazylią to bardzo włoska przekąska, która może zagościć na Twoim stole jako przystawka, snack lub też drugie śniadanie. Co ważne, jest to danie tak lekkie, że z powodzeniem nada się na każdą okazję. Proste w przygotowaniu, łatwe w przechowaniu, smaczne i zdrowe – czego chcieć więcej?

Składniki (8 porcji):

  • 1 duża brzoskwinia 
  • 120 g prosciutto (po plasterku na porcję) 
  • 8 średnich liści bazylii 
  • 64 g mozzarelli (z kulki) 
  • 8 łyżek glazury balsamicznej 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie   70

Węglowodany   5g

Białko   6g

Tłuszcz    3g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrój brzoskwinię na 4 części, wcześniej usuwając pestkę.
  2. Owiń każdy kawałek owocu plasterkiem prosciutto.
  3. Dodaj liść bazylii i na wierzch ułóż porcję mozzarelli o masie 8 g. Użyj długiej wykałaczki, aby wszystko pozostało na swoim miejscu. 
  4. Na wierzch każdego koreczka dodaj 1 łyżeczkę glazury balsamicznej.

 

Patenty kucharza: 

  • Glazurę balsamiczną możesz zastąpić octem winnym lub innym wybranym sosem. 
  • Zamiast liści bazylii możesz również użyć świeżo zerwanej mięty. 
  • Ten przepis zadziała również z innymi odmianami szynki długodojrzewającej. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Koreczki to idealne danie na imprezę czy domówkę, ale także na przekąskę, jeżeli nie czujesz się jeszcze dość głodny, by przygotować sobie główny posiłek. Dzięki obecności wysokiej jakości szynki każdy kąsek zawiera słuszną ilość białka, a także nieco witamin i mikroelementów z brzoskwini. Prawidłowo przygotowane, oryginalne prosciutto zawiera w sobie jedynie mięso oraz sól, w związku z czym nie musisz martwić się o konserwanty i inne niepotrzebne składniki. Jeżeli chcesz mieć pewność najwyższej jakości, zachęcamy do wybierania oryginalnych szynek włoskich – prosciutto crudo, di Parma oraz di San Danielle.

Ten przepis jest również bardzo uniwersalny – możesz wybrać swoje inne ulubione owoce lub mięso i cieszyć się różnorodnymi smakami z każdym koreczkiem. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN