Bruschetta z serkiem Brie i owocem granatu

Jeżeli potrzebujesz przygotować małe, drobne kąski „na ząb”, bruschetta z serkiem Brie i owocem granatu będzie świetnym wyborem. Prosta lista składników zapewni Ci wyjątkowy smak, a podanie na ciepło sprawia, że możesz potraktować te miniaturowe kanapki zarówno jako przystawkę, jak i przekąskę. Sprawdź!

Składniki (16 porcji):

  • 3/4 szklanki nasion granatu 
  • 1/2 szklanki świeżej posiekanej żurawiny 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 
  • 1 francuska bagietka, pokrojona ukośnie na 16 kromek 
  • olej w sprayu 
  • 180 g sera Brie, pokrojonego ukośnie na 16 plasterków 
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii 
  • sól i pieprz do smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    77

Węglowodany   8g

Białko   2g

Tłuszcz    4g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. W małej misce wymieszaj pestki granatu, żurawinę, cukier, skórkę pomarańczową i sól. Przykryj i schładzaj w lodówce do 3 dni. 
  2. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.  
  3. Umieść kromki chleba w wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Lekko spryskaj olejem z obu stron i posyp pieprzem. Piecz 8 minut, obracając raz w połowie czasu, a następnie ułóż na kromkach ser. Piecz jeszcze 4 minuty lub do momentu, aż ser zmięknie.  
  4. Na każdej kromce ułóż łyżkę masy z granatu i żurawiny i udekoruj bazylią.

 

Patenty kucharza:

  • W przepisie możesz wykorzystać również mrożoną żurawinę. Pamiętaj, aby rozmrozić ją przed przygotowywaniem kanapek. 
  • Zamiast cukru dobrze sprawdzi się również bezcukrowy słodzik. 
  • Żurawinę możesz zastąpić także malinami. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Bruschetta z serkiem Brie może być ciekawym pomysłem na śniadanie na weekend, lub też przystawką podczas domowej imprezy czy grilla. Obecność owoców zapewni Ci solidną porcję wielu cennych witamin, a sam ser będzie dobrym źródłem białka i tłuszczy. Ponieważ miniaturowe kanapki łatwo zapakujesz, możesz wykorzystać je również jako brunch w pracy.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN