Jeżeli potrzebujesz przygotować małe, drobne kąski „na ząb”, bruschetta z serkiem Brie i owocem granatu będzie świetnym wyborem. Prosta lista składników zapewni Ci wyjątkowy smak, a podanie na ciepło sprawia, że możesz potraktować te miniaturowe kanapki zarówno jako przystawkę, jak i przekąskę. Sprawdź!
Składniki (16 porcji):
- 3/4 szklanki nasion granatu
- 1/2 szklanki świeżej posiekanej żurawiny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 1 francuska bagietka, pokrojona ukośnie na 16 kromek
- olej w sprayu
- 180 g sera Brie, pokrojonego ukośnie na 16 plasterków
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 77
Węglowodany 8g
Białko 2g
Tłuszcz 4g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- W małej misce wymieszaj pestki granatu, żurawinę, cukier, skórkę pomarańczową i sól. Przykryj i schładzaj w lodówce do 3 dni.
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Umieść kromki chleba w wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Lekko spryskaj olejem z obu stron i posyp pieprzem. Piecz 8 minut, obracając raz w połowie czasu, a następnie ułóż na kromkach ser. Piecz jeszcze 4 minuty lub do momentu, aż ser zmięknie.
- Na każdej kromce ułóż łyżkę masy z granatu i żurawiny i udekoruj bazylią.
Patenty kucharza:
- W przepisie możesz wykorzystać również mrożoną żurawinę. Pamiętaj, aby rozmrozić ją przed przygotowywaniem kanapek.
- Zamiast cukru dobrze sprawdzi się również bezcukrowy słodzik.
- Żurawinę możesz zastąpić także malinami.
Jak i dlaczego to działa?
Bruschetta z serkiem Brie może być ciekawym pomysłem na śniadanie na weekend, lub też przystawką podczas domowej imprezy czy grilla. Obecność owoców zapewni Ci solidną porcję wielu cennych witamin, a sam ser będzie dobrym źródłem białka i tłuszczy. Ponieważ miniaturowe kanapki łatwo zapakujesz, możesz wykorzystać je również jako brunch w pracy.