Borówkowo-orzechowe smoothie z dodatkiem płatków owsianych i masła orzechowego

Gęsty, orzechowy shake to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia, a także na regenerację po cięższym treningu. Dzięki obecności masła orzechowego znajdziesz w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe i białko, a owoce dodadzą witamin i niezbędnych mikroelementów. 

Składniki (1 porcja):

  • 1 szklanka mieszanki zamrożonych jagód (maliny, borówki, jagody, jeżyny etc.) 
  • 1-2 łyżki (ok. 15-30 g) niesolonego masła orzechowego 
  • 1/2 miarki (ok. 30 g) odżywki białkowej o smaku waniliowym lub zbliżonym 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) płatków owsianych górskich lub błyskawicznych 
  • 250 ml dowolnego mleka (1 szklanka) 
    Do dekoracji: 
  • pokruszone lub posiekane na drobne kawałki wybrane, niesolone orzechy 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    417

Węglowodany   41g

Białko   41g

Tłuszcz    11g

Błonnik    6g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zblenduj.

 

Patenty kucharza: 

  • Dla zmniejszenia ilości kalorii dodaj mniej masła orzechowego. 
  • Aby przepis był wegetariański, dodaj wege odżywkę białkową i mleko migdałowe, sojowe lub inne roślinne. 
  • Możesz użyć świeżych owoców i samodzielnie je zamrozić – muszą spędzić w zamrażarce minimum 60 minut. 
  • Dla większej podaży białka zwiększ ilość odżywki w napoju (pamiętaj by doliczyć kalorie). 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Jagody i pseudo-jagody to grupa owoców o jednym z najniższych indeksów glikemicznych (borówki – 40, jagody – 25, maliny – 26, jeżyny – 25). Z tego powodu mogą być spożywane bez obawy o znaczące podwyższenie poziomu insuliny. Dodatkowym plusem tych owoców jest również bogactwo witamin, antyoksydantów, polifenoli i pierwiastków niezbędnych człowiekowi. 

Masło orzechowe to przystępna forma, jeżeli zapominasz jeść orzechy w całości. Zawiera w sobie wszystkie cenne składniki orzechów, a przy okazji może być wykorzystane na wiele różnych sposobów. Jest ono źródłem zdrowych tłuszczy, białka, a także mikroelementów: witamin A, C i E, sodu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN