Wydanie klasycznego śniadania w stylu amerykańskim przygotowana specjalnie dla osób, które nie mogą spożywać produktów z uniwersalnej mąki. Proste w przygotowaniu i delikatne w smaku, stanowią uniwersalną bazę pod wysokobiałkowe i niskowęglowodanowe śniadanie, przekąskę, a także obiad. Jeżeli lubisz klasyczne naleśniki, koniecznie wypróbuj tę bardziej puszystą wersję.
Składniki (4 porcje):
Składniki suche:
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
- 4 jajka
- 1 białko jajka
- 1 łyżka syropu klonowego (lub z agawy)
- 2/3 szklanki (170 g) sera śmietankowego o obniżonej zawartości tłuszczu (upewnij się, że ma temperaturę pokojową, aby można go było łatwo wymieszać)
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 360
Węglowodany 12g
Białko 17g
Tłuszcz 25g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Jedna porcja to dwa naleśniki.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.
- W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki mokre, na gładką masę (możesz posiłkować się blenderem). Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Patelnię typu non-stick ustaw na średnim ogniu i spryskaj olejem z awokado lub innym roślinnym. Na jednego naleśnika przeznacz około 1/4 szklanki ciasta.
- Wylej ciasto na środek patelni i rozprowadź po jej powierzchni. Smaż przez 1-1,5 minuty, do czasu aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Następnie przewróć naleśnika na drugą stronę i smaż dodatkowe 45 sekund.
- Po przygotowaniu i ostudzeniu przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Patenty kucharza:
- Chcesz dodatkowo zredukować węglowodany? Zamiast syropu lub agawy użyj 1 łyżeczki sypkiej stewii.
- Podawaj naleśniki z serem, świeżymi owocami, miodem czy też syropem klonowym (niewliczone do kalorii).
Jak i dlaczego to działa?
Naleśniki są popularnym wyborem zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Możesz spożywać je na słodko, choć nie tylko. Wersja z tego przepisu charakteryzuje się przede wszystkim wyższą zawartością białka oraz obniżoną węglowodanów (w tym także cukrów). Jest to więc dobry wybór na początek dnia, a także dla osób, które kontrolują ilość spożywanych węgli.