Bezglutenowe migdałowe ciasteczka z kawałkami czekolady

Słodycze nie muszą kojarzyć się wyłącznie z niezdrową, wysokokaloryczną i bogatą w cukier przekąską. Aby zapewnić sobie dostęp do zdrowych opcji, przygotuj je samodzielnie przy okazji cotygodniowego meal prepu. Ciągnące się, delikatnie słodkie i mocno orzechowe ciasteczka z kawałkami czekolady to idealny deser, któremu mało kto będzie w stanie odmówić. Dodatkowe zalety? Brak glutenu! 

Składniki (10 ciasteczek):

  • 240 g naturalnego niesolonego masła z migdałów 
  • 160 g cukru kokosowego 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) proszku do pieczenia 
  • laska wanilii lub 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu z wanilii 
  • 1 delikatnie roztrzepane jajko 
  • 120 g posiekanej gorzkiej czekolady (można posłodzić stevią) 

 

Opcjonalnie: 

  • gruboziarnista sól do posypania 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    270 kcal

Węglowodany   23g

Białko   7g

Tłuszcz    18g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 177 stopni.
  2. W misce dokładnie wymieszaj składniki na ciasto: masło migdałowe, cukier, proszek do pieczenia, wanilię i jajko. Gdy uzyskasz gładką masę, delikatnie dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nich ciasteczka. Do uformowania możesz użyć łyżki do lodów. Jeżeli jej nie posiadasz, użyj zwykłej łyżki i z pomocą dłoni uformuj z porcji ciasta kulkę, a następnie delikatnie umieść ją na papierze. Zachowaj odstępy pomiędzy ciasteczkami. Jeżeli chcesz uzyskać słodko-słony smak, posyp ciasteczka solą.
  4. Piecz przez 6 do 10 minut, do czasu aż brzegi ciasteczek będą złoto-brązowe.  
  5. Pozostaw do ostygnięcia poza piekarnikiem przez około 10 minut. Ciasteczka będą miękkie bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika – potrzebują czasu, aby dokończyć proces pieczenia i nabrać swojej finalnej formy oraz konsystencji. 

 

Patenty kucharza: 

  • Dla zwiększenia podaży białka dodaj do masy miarkę odżywki białkowej. 
  • Aby zmniejszyć wartość kaloryczną pojedynczego ciastka, użyj mniejszej łyżki do lodów. 
  • Ciasteczka z masłem migdałowym najlepiej smakują schłodzone, z dodatkiem mleka migdałowego. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Pomimo wysokiej kaloryczności orzechy to grupa pokarmów, którą zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. W migdałach znajdziesz przede wszystkim zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witaminy A i E oraz witaminy z grupy B: kwas foliowy i pirydoksynę (wit. B6). Dodatkowo zawierają także sód, magnez, fosfor, potas i cynk. W badaniu Almonds and Cardiovascular Health: A Review* opublikowanym przez nih.gov wykazano, że spożywanie migdałów ma pozytywny wpływ na profil lipidowy oraz wspiera zdrowie układu krążenia. 

Przepis ten został przygotowany przede wszystkim dla osób nie tolerujących glutenu, dla których wyroby zawierające mąkę nie są zdrową alternatywą. Jeżeli zastosujesz mniejszą ilość cukru lub zamienisz go na słodzik, możesz także wykorzystać go w diecie niskowęglowodanowej. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN