Bezglutenowe corn dogs z gofrownicy

Corn dogi to klasyka amerykańskiej (i koreańskiej) kuchni ulicznej. Szybka i prosta przekąska, którą można zjeść gdziekolwiek – na ulicy, w parku, ale także i w domu czy na tarasie. Ta bezglutenowa, niecodziennie wyglądająca wersja świetnie sprawdzi się w Twojej kuchni, jeżeli poszukujesz łatwego w przygotowaniu, pełnowartościowego, choć niewielkiego snacka do zjedzenia pomiędzy głównymi posiłkami. W sam raz nie tylko dla dorosłych. 

Składniki (6 sztuk):

  • 5 chudych wołowych frankfurterek lub 5 chudych kiełbasek z kurczaka, pokrojone w małą kostkę 

 

Suche: 

  • 180 g mąki migdałowej 
  • 80 g mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) proszku do pieczenia 
  • szczypta soli morskiej 

 

Mokre: 

  • 2 lekko roztrzepane jajka 
  • 120 ml mleka migdałowego 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) miodu 

 

Dodatkowo: 

  • 6 patyczków do lodów 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    225 kcal

Węglowodany   14g

Białko   14g

Tłuszcz    14g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Podgrzej gofrownicę.
  2. W misce zmieszaj wszystkie suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sól.
  3. W drugiej misce wbij oba jajka i roztrzep. Następnie dodaj mleko migdałowe i miód. Po dokładnym wymieszaniu połącz składniki mokre i suche w jednym naczyniu.
  4. Do powstałej masy dodaj pokrojone kiełbaski i – opcjonalnie – wiórki żółtego sera.
  5. Spryskaj rozgrzaną gofrownicę olejem w sprayu i wyłóż ciasto na formę. Piecz przez 2 do 4 minut.  
  6. Po lekkim wystudzeniu podziel wafel na 6 porcji i nadziej na patyczki do lodów. 

 

Patenty kucharza: 

  • Dla uzyskania dodatkowej chrupkości ułóż wafle w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku i piecz przez 4 do 8 minut. 
  • Corn dogi serwuj z ketchupem, musztardą lub innym ulubionym sosem. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Corn dogi z gofrownicy to specjalna wersja tej popularnej przekąski, która powstała z myślą o osobach stosujących dietę bezglutenową. Zawarte w nich mięso jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, aminokwasów, żelaza i innych cennych mikroelementów. Mleko i mąka z migdałów dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także mają korzystny wpływ na Twój układ krwionośny. 

Ta drobna, niskokaloryczna przekąska będzie idealnym dodatkowym posiłkiem w każdej diecie, która opiera się o trzy posiłki główne i dwa dodatkowe – mniejsze. Okazjonalnie możesz z niej skorzystać także wtedy, gdy starasz się spożywać mniej węglowodanów. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN