Corn dogi to klasyka amerykańskiej (i koreańskiej) kuchni ulicznej. Szybka i prosta przekąska, którą można zjeść gdziekolwiek – na ulicy, w parku, ale także i w domu czy na tarasie. Ta bezglutenowa, niecodziennie wyglądająca wersja świetnie sprawdzi się w Twojej kuchni, jeżeli poszukujesz łatwego w przygotowaniu, pełnowartościowego, choć niewielkiego snacka do zjedzenia pomiędzy głównymi posiłkami. W sam raz nie tylko dla dorosłych.
Składniki (6 sztuk):
- 5 chudych wołowych frankfurterek lub 5 chudych kiełbasek z kurczaka, pokrojone w małą kostkę
Suche:
- 180 g mąki migdałowej
- 80 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
Mokre:
- 2 lekko roztrzepane jajka
- 120 ml mleka migdałowego
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) miodu
Dodatkowo:
- 6 patyczków do lodów
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 225 kcal
Węglowodany 14g
Białko 14g
Tłuszcz 14g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej gofrownicę.
- W misce zmieszaj wszystkie suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sól.
- W drugiej misce wbij oba jajka i roztrzep. Następnie dodaj mleko migdałowe i miód. Po dokładnym wymieszaniu połącz składniki mokre i suche w jednym naczyniu.
- Do powstałej masy dodaj pokrojone kiełbaski i – opcjonalnie – wiórki żółtego sera.
- Spryskaj rozgrzaną gofrownicę olejem w sprayu i wyłóż ciasto na formę. Piecz przez 2 do 4 minut.
- Po lekkim wystudzeniu podziel wafel na 6 porcji i nadziej na patyczki do lodów.
Patenty kucharza:
- Dla uzyskania dodatkowej chrupkości ułóż wafle w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku i piecz przez 4 do 8 minut.
- Corn dogi serwuj z ketchupem, musztardą lub innym ulubionym sosem.
Jak i dlaczego to działa?
Corn dogi z gofrownicy to specjalna wersja tej popularnej przekąski, która powstała z myślą o osobach stosujących dietę bezglutenową. Zawarte w nich mięso jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, aminokwasów, żelaza i innych cennych mikroelementów. Mleko i mąka z migdałów dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także mają korzystny wpływ na Twój układ krwionośny.
Ta drobna, niskokaloryczna przekąska będzie idealnym dodatkowym posiłkiem w każdej diecie, która opiera się o trzy posiłki główne i dwa dodatkowe – mniejsze. Okazjonalnie możesz z niej skorzystać także wtedy, gdy starasz się spożywać mniej węglowodanów.