Batony tropikalne z komosą ryżową i orzechami macadamia

Niecodzienne w smaku, orzeźwiające batony tropikalne z egzotycznymi owocami i orzechami, które możesz przygotować w większej ilości, a potem korzystać ze słodkiej przekąski przez cały tydzień. Przy okazji zawierają słuszną ilość białka, która zapewni Ci poczucie sytości na dłużej. Uwaga – niepokojąco smaczne!

Składniki (12 porcji):

  • 1/4 szklanki posiekanych na drobno orzechów makadamia 
  • 3/4 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej (quinoa) 
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych bez dodatku cukru 
  • 2/3 szklanki odsączonej i opłukanej ciecierzycy 
  • 1/3 szklanki suszonego ananasa posiekanego na drobno 
  • 1/4 szklanki odżywki białkowej o smaku waniliowym 
  • 1/4 łyżeczki (ok. 1 g) soli 
  • 1/4 szklanki białej czekolady w postaci chipsów 
  • Skórka starta z 1 dużej limonki 
  • 1/3 szklanki miodu 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) oleju kokosowego 
  • 1 duże białko jajka 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    194

Węglowodany   28g

Białko   7g

Tłuszcz    7g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20×20 cm, lekko spryskując papier sprayem do smażenia.
  3. Umieść posiekane orzechy macadamia i komosę na blasze do pieczenia i piecz, aż lekko się zrumienią, ok. 9 minut.
  4. Rozsyp płatki kokosowe na blasze i piecz, aż się zrumienią, dodatkowe 2-3 minuty. Uważaj, ponieważ kokos szybko się pali.  
  5. Wyłóż ciecierzycę na ręcznik papierowy i delikatnie osusz. Delikatnie przeciśnij każdą ciecierzycę między palcami, aby usunąć skórki, a następnie umieść w dużej misce.
  6. Używając widelca, rozgnieć ciecierzycę. Dodaj do miski paloną mieszankę quinoa i orzechów, suszonego ananasa, odżywkę białkową, sól, białą czekoladę i skórkę z limonki, i wymieszaj aż równomiernie się połączą.  
  7. Umieść miód i olej kokosowy w średniej misce przeznaczonej do mikrofalówek i podgrzej, aż się rozpuszczą i zaczną się pienić, ok. 1 minuty. Wymieszaj mieszankę razem z białkiem jajka.
  8. Dodaj miód, olej i białko do mieszanki z komosą i dokładnie wymieszaj. Włóż mieszankę równomiernie do przygotowanej formy do pieczenia.  
  9. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz, aż ciastka staną się złocisto-brązowe i wierzch stanie się twardy, ok. 40-45 minut.
  10. Odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie podziel na porcje. 

 

Patenty kucharza: 

  • Możesz użyć także innych odmian orzechów. 
  • Po przygotowaniu przechowuj w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Batony pieczone cechują się nieco inną teksturą od tych przygotowanych w zamrażarce. Orzechy, ciecierzyca i quinoa dostarczają wielu cennych składników odżywczych, w tym błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Batony tropikalne z dodatkową zawartością białka będą dobrą słodką przekąską pomiędzy głównymi posiłkami. Przygotowując je w weekend zyskujesz zapas na cały kolejny tydzień. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN