Niecodzienne w smaku, orzeźwiające batony tropikalne z egzotycznymi owocami i orzechami, które możesz przygotować w większej ilości, a potem korzystać ze słodkiej przekąski przez cały tydzień. Przy okazji zawierają słuszną ilość białka, która zapewni Ci poczucie sytości na dłużej. Uwaga – niepokojąco smaczne!
Składniki (12 porcji):
- 1/4 szklanki posiekanych na drobno orzechów makadamia
- 3/4 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych bez dodatku cukru
- 2/3 szklanki odsączonej i opłukanej ciecierzycy
- 1/3 szklanki suszonego ananasa posiekanego na drobno
- 1/4 szklanki odżywki białkowej o smaku waniliowym
- 1/4 łyżeczki (ok. 1 g) soli
- 1/4 szklanki białej czekolady w postaci chipsów
- Skórka starta z 1 dużej limonki
- 1/3 szklanki miodu
- 1 łyżka (ok. 15 g) oleju kokosowego
- 1 duże białko jajka
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 194
Węglowodany 28g
Białko 7g
Tłuszcz 7g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20×20 cm, lekko spryskując papier sprayem do smażenia.
- Umieść posiekane orzechy macadamia i komosę na blasze do pieczenia i piecz, aż lekko się zrumienią, ok. 9 minut.
- Rozsyp płatki kokosowe na blasze i piecz, aż się zrumienią, dodatkowe 2-3 minuty. Uważaj, ponieważ kokos szybko się pali.
- Wyłóż ciecierzycę na ręcznik papierowy i delikatnie osusz. Delikatnie przeciśnij każdą ciecierzycę między palcami, aby usunąć skórki, a następnie umieść w dużej misce.
- Używając widelca, rozgnieć ciecierzycę. Dodaj do miski paloną mieszankę quinoa i orzechów, suszonego ananasa, odżywkę białkową, sól, białą czekoladę i skórkę z limonki, i wymieszaj aż równomiernie się połączą.
- Umieść miód i olej kokosowy w średniej misce przeznaczonej do mikrofalówek i podgrzej, aż się rozpuszczą i zaczną się pienić, ok. 1 minuty. Wymieszaj mieszankę razem z białkiem jajka.
- Dodaj miód, olej i białko do mieszanki z komosą i dokładnie wymieszaj. Włóż mieszankę równomiernie do przygotowanej formy do pieczenia.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz, aż ciastka staną się złocisto-brązowe i wierzch stanie się twardy, ok. 40-45 minut.
- Odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie podziel na porcje.
Patenty kucharza:
- Możesz użyć także innych odmian orzechów.
- Po przygotowaniu przechowuj w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Batony pieczone cechują się nieco inną teksturą od tych przygotowanych w zamrażarce. Orzechy, ciecierzyca i quinoa dostarczają wielu cennych składników odżywczych, w tym błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Batony tropikalne z dodatkową zawartością białka będą dobrą słodką przekąską pomiędzy głównymi posiłkami. Przygotowując je w weekend zyskujesz zapas na cały kolejny tydzień.