Masz ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie słodzonego zwykłym cukrem? Odpowiedzią na Twoje zachcianki są daktyle, a dokładniej – batony proteinowe z daktylami, oblane delikatną gorzką czekoladą. Brzmi dobrze? Poświęć godzinę w weekend, a przygotujesz sobie zapas na cały tydzień.
Składniki (10 porcji):
- 250 g płatków owsianych górskich
- 40 g odżywki białkowej o smaku waniliowym lub czekoladowym
- 10 miękkich daktyli Medjool bez pestek
- 85 g czystego syropu klonowego
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli koszernej
- 1/4 szklanki mleka (dowolnego rodzaju)
Opcjonalnie:
- 90 g niesłodzonej czekolady posiekanej i roztopionej
- 240 g posiekanej i roztopionej gorzkiej czekolady do obtoczenia
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 288
Węglowodany 29g
Białko 13g
Tłuszcz 17g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Blaszkę do pieczenia (o wymiarach ok. 20 x 20 cm) wyłóż pergaminem lub papierem do pieczenia.
- Umieść płatki owsiane w robocie kuchennym i zmiel je na mąkę. Dodaj odżywkę białkową, daktyle, syrop klonowy, wanilię, sól, 1/4 szklanki mleka i (opcjonalnie) roztopioną, niesłodzoną czekoladę
- Zmiksuj aż masa stanie się delikatnie lepka. W razie potrzeby dodaj łyżkę mleka (szczególnie jeżeli nie dodałeś czekolady).
- Przełóż masę do przygotowanej formy i dociśnij , a następnie wygładź wierzch.
- Przykryj pergaminem i włóż do lodówki lub zamrażarki, aż masa stwardnieje (około 1 godziny w lodówce lub 20 minut w zamrażarce).
- Pokrój na porcje.
- OPCJONALNIE: zanurz w roztopionej gorzkiej czekoladzie i pozostaw w temperaturze pokojowej do stwardnienia.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: batony proteinowe z daktylami zawiń osobno w kawałek papieru śniadaniowego i trzymaj w lodówce. Możesz je również zamrozić.
- Zamiast czekolady do dekoracji możesz użyć posiekanych orzechów, wiórek kokosowych czy wysuszonych owoców – dodaj je na wierzch masy zanim włożysz blaszkę do lodówki.
Jak i dlaczego to działa?
Daktyle zawierają w sobie dużo błonnika – podobnie, jak płatki owsiane. Dodatkowo też są źródłem witaminy A, C oraz witamin z grupy B, a także takich pierwiastków, jak wapń, magnez, cynk, żelazo oraz mangan. Co ważne, w daktylach znajdują się przeciwutleniacze, które pozwalają zapobiegać powstawaniu wolnych rodników. Przygotowując przekąskę z ich wykorzystaniem zapewniasz więc sobie dużą dawkę cennych mikroelementów.