Batony proteinowe z daktylami

Masz ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie słodzonego zwykłym cukrem? Odpowiedzią na Twoje zachcianki są daktyle, a dokładniej – batony proteinowe z daktylami, oblane delikatną gorzką czekoladą. Brzmi dobrze? Poświęć godzinę w weekend, a przygotujesz sobie zapas na cały tydzień.

Składniki (10 porcji):

  • 250 g płatków owsianych górskich 
  • 40 g odżywki białkowej o smaku waniliowym lub czekoladowym 
  • 10 miękkich daktyli Medjool bez pestek 
  • 85 g czystego syropu klonowego 
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego 
  • 1/4 łyżeczki soli koszernej 
  • 1/4 szklanki mleka (dowolnego rodzaju) 

 

Opcjonalnie: 

  • 90 g niesłodzonej czekolady posiekanej i roztopionej 
  • 240 g posiekanej i roztopionej gorzkiej czekolady do obtoczenia 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    288

Węglowodany   29g

Białko   13g

Tłuszcz    17g

Błonnik    6g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Blaszkę do pieczenia (o wymiarach ok. 20 x 20 cm) wyłóż pergaminem lub papierem do pieczenia. 
  2. Umieść płatki owsiane w robocie kuchennym  i zmiel je na mąkę. Dodaj odżywkę białkową, daktyle, syrop klonowy, wanilię, sól, 1/4 szklanki mleka i (opcjonalnie) roztopioną, niesłodzoną czekoladę
  3. Zmiksuj aż masa stanie się delikatnie lepka. W razie potrzeby dodaj łyżkę mleka (szczególnie jeżeli nie dodałeś czekolady).
  4. Przełóż masę do przygotowanej formy i dociśnij , a następnie wygładź wierzch. 
  5. Przykryj pergaminem i włóż do lodówki lub zamrażarki, aż masa stwardnieje (około 1 godziny w lodówce lub 20 minut w zamrażarce).  
  6. Pokrój na porcje. 

  7. OPCJONALNIE: zanurz w roztopionej gorzkiej czekoladzie i pozostaw w temperaturze pokojowej do stwardnienia.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: batony proteinowe z daktylami zawiń osobno w kawałek papieru śniadaniowego i trzymaj w lodówce. Możesz je również zamrozić. 
  • Zamiast czekolady do dekoracji możesz użyć posiekanych orzechów, wiórek kokosowych czy wysuszonych owoców – dodaj je na wierzch masy zanim włożysz blaszkę do lodówki. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Daktyle zawierają w sobie dużo błonnika – podobnie, jak płatki owsiane. Dodatkowo też są źródłem witaminy A, C oraz witamin z grupy B, a także takich pierwiastków, jak wapń, magnez, cynk, żelazo oraz mangan. Co ważne, w daktylach znajdują się przeciwutleniacze, które pozwalają zapobiegać powstawaniu wolnych rodników. Przygotowując przekąskę z ich wykorzystaniem zapewniasz więc sobie dużą dawkę cennych mikroelementów.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN