Daktyle to naturalne źródło słodyczy, które dodatkowo jest bogate w wiele cennych substancji odżywczych. W połączeniu z orzechami, nasionami i białkiem może stanowić słodką, lecz jednocześnie zdrową przekąskę. Przygotuj batony w weekend, a w ciągu tygodnia delektuj się ich wyjątkowym smakiem.
15 minut
Niski
10 minut + mrożenie przez noc
Składniki (12 porcji):
- 1 szklanka połówek orzechów pekan
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki odżywki białkowej
- 3 łyżki (ok. 45 g) nasion chia
- 3 łyżki (ok. 45 g) siemienia lnianego
- 2 łyżki (ok. 30 g) ziaren kakaowych
- 1/3 szklanki rodzynek
- 8-10 daktyli Medjool
- 1/3 szklanki keto chocolate chips lub posiekanej czekolady o niskiej zawartości węglowodanów
- 1/2 szklanki kremowego masła z orzechów nerkowca
- 2 łyżki (ok. 30 g) oleju kokosowego
- 2 łyżki (ok. 30 g) syropu klonowego
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu z wanilii
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 421
Węglowodany 41g
Białko 8g
Tłuszcz 29g
Błonnik 7g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj blaszkę 20×20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na bok.
- Umieść wszystkie suche składniki w blenderze lub robocie kuchennym i dokładnie zmiksuj.
- W rondelku dodaj olej kokosowy, masło orzechowe i syrop klonowy. Podgrzej na małym ogniu i mieszaj, aż masło orzechowe się rozpuści i mieszanka stanie się płynna, ale wciąż gęsta. Zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt z wanilii.
- Przełóż suche składniki do dużej miski. Dodaj mokrą masę i dokładnie wymieszaj, aż wszystko będzie równomiernie rozprowadzone.
- Przełóż mieszankę na blaszkę. Dociśnij ją tak, aby równo wypełniała całą dostępną przestrzeń.
- Umieść w lodówce na całą noc, aby masa się stężała. Pokrój na 8 batonów ostrym nożem i ciesz się smakiem.
Patenty kucharza:
- Możesz posypać górną część batonów dodatkowymi czekoladowymi kawałkami, połówkami orzechów pekan lub niesłodzonymi płatkami kokosowymi.
- Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku nie dłużej niż przez 10 dni.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Orzechy pekan posiadają ciekawy smak, a także są źródłem cynku, magnezu, miedzi, kwasu elagowego oraz witaminy E. Jak każde orzechy posiadają w sobie również nienasycone kwasy tłuszczowe. Naturalna słodycz od daktyli jest połączona z wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu cukier wolniej wchłania się do krwi i nie powoduje dużego wyrzutu insuliny. Dodatkowo znajdziesz w nich także wapń, bor i mangan.
Wybierając produkty naturalnie słodkie masz większą kontrolę nad poziomem cukru we krwi, a także dostarczasz organizmowi więcej składników odżywczych.