Batony proteinowe z daktylami i orzechami pekan

Daktyle to naturalne źródło słodyczy, które dodatkowo jest bogate w wiele cennych substancji odżywczych. W połączeniu z orzechami, nasionami i białkiem może stanowić słodką, lecz jednocześnie zdrową przekąskę. Przygotuj batony w weekend, a w ciągu tygodnia delektuj się ich wyjątkowym smakiem. 

10 minut + mrożenie przez noc

Składniki (12 porcji):

  • 1 szklanka połówek orzechów pekan 
  • 1/2 szklanki pestek dyni 
  • 1/2 szklanki odżywki białkowej 
  • 3 łyżki (ok. 45 g) nasion chia 
  • 3 łyżki (ok. 45 g) siemienia lnianego 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) ziaren kakaowych 
  • 1/3 szklanki rodzynek 
  • 8-10 daktyli Medjool 
  • 1/3 szklanki keto chocolate chips lub posiekanej czekolady o niskiej zawartości węglowodanów 
  • 1/2 szklanki kremowego masła z orzechów nerkowca 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) oleju kokosowego 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) syropu klonowego 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu z wanilii 

 
Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    421

Węglowodany   41g

Białko   8g

Tłuszcz    29g

Błonnik    7g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj blaszkę 20×20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na bok.
  2. Umieść wszystkie suche składniki w blenderze lub robocie kuchennym i dokładnie zmiksuj.
  3. W rondelku dodaj olej kokosowy, masło orzechowe i syrop klonowy. Podgrzej na małym ogniu i mieszaj, aż masło orzechowe się rozpuści i mieszanka stanie się płynna, ale wciąż gęsta. Zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt z wanilii.
  4. Przełóż suche składniki do dużej miski. Dodaj mokrą masę i dokładnie wymieszaj, aż wszystko będzie równomiernie rozprowadzone.  
  5. Przełóż mieszankę na blaszkę. Dociśnij ją tak, aby równo wypełniała całą dostępną przestrzeń.  
  6. Umieść w lodówce na całą noc, aby masa się stężała. Pokrój na 8 batonów ostrym nożem i ciesz się smakiem. 

 

Patenty kucharza: 

  • Możesz posypać górną część batonów dodatkowymi czekoladowymi kawałkami, połówkami orzechów pekan lub niesłodzonymi płatkami kokosowymi. 
  • Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku nie dłużej niż przez 10 dni. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Orzechy pekan posiadają ciekawy smak, a także są źródłem cynku, magnezu, miedzi, kwasu elagowego oraz witaminy E. Jak każde orzechy posiadają w sobie również nienasycone kwasy tłuszczowe. Naturalna słodycz od daktyli jest połączona z wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu cukier wolniej wchłania się do krwi i nie powoduje dużego wyrzutu insuliny. Dodatkowo znajdziesz w nich także wapń, bor i mangan. 

Wybierając produkty naturalnie słodkie masz większą kontrolę nad poziomem cukru we krwi, a także dostarczasz organizmowi więcej składników odżywczych. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN