Batony proteinowe o smaku cookie dough (bez orzechów)

Proste i łatwe w przygotowaniu batony proteinowe bez orzechów, które wyglądają i smakują jak amerykańskie chocolate chip cookies. W przepisie nie znajdziesz powszechnie wykorzystywanego masła orzechowego (zastąpiliśmy je masłem słonecznikowym), dzięki czemu mogą z niego skorzystać także osoby z alergiami pokarmowymi. Słodkości przyjazne weganom i wegetarianom. 

Składniki (12 porcji):

  • 1 szklanka (250 g) masła z pestek słonecznika 
  • 145 g syropu klonowego 
  • 65 g wegańskiej odżywki białkowej o smaku waniliowym 
  • 85 g mąki owsianej 
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 
  • 2 łyżki nasion chia 
  • 1/3 szklanki kawałków czekolady bezmlecznej 

 

Dekoracja: 

  • posiekana czekolada do posypania 

 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    293

Węglowodany   25g

Białko   12g

Tłuszcz    16g

Błonnik    6g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski dodaj masło słonecznikowe i syrop klonowy, a następnie wymieszaj je przy pomocy szpatułki.
  2. Gdy masa będzie gładka, dodaj resztę składników i wymieszaj aż dokładnie się połączą.
  3. W trakcie mieszania dodaj posiekaną czekoladę.
  4. Wyłóż kwadratowe naczynie do pieczenia (ok. 20 x 20 cm) papierem pergaminowym. Zostaw naddatek papieru na brzegach – będzie Ci łatwiej wyjąć batoniki.
  5. Włóż ciasto do naczynia do pieczenia i rozprowadź je możliwie równomiernie i gładko, dociskając delikatnie do formy.
  6. Posyp wierzch garścią kawałków czekolady i lekko wciśnij je w masę. 
  7. Schładzaj batony przez co najmniej 1 godzinę. Im dłużej batony schładzają, tym stają się bardziej zwarte.
  8. Podziel masę na 12 porcji.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: batony proteinowe bez orzechów trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, do 10 dni. 
  • Zamiast czekolady możesz wykorzystać rodzynki, żurawinę lub inne ulubione dodatki. 
  • Jeżeli zawiniesz każdego batona oddzielnie w kawałek papieru śniadaniowego, nie będą się ze sobą sklejać. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Masło słonecznikowe zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym zdrowe kwasy tłuszczowe i przy okazji dobrze się sprawdza jako baza pod batony proteinowe. Dodatkowo również wyciągniesz z nich całkiem sporo białka, bo aż 16 g na 100 g produktu. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej treściwe batony, możesz także dołożyć więcej odżywki proteinowej do masy przed włożeniem ciasta do lodówki. Osoby wymagające mogą również zrobić masło słonecznikowe w domu, zamiast wybierać wersję gotową.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN