Proste i łatwe w przygotowaniu batony proteinowe bez orzechów, które wyglądają i smakują jak amerykańskie chocolate chip cookies. W przepisie nie znajdziesz powszechnie wykorzystywanego masła orzechowego (zastąpiliśmy je masłem słonecznikowym), dzięki czemu mogą z niego skorzystać także osoby z alergiami pokarmowymi. Słodkości przyjazne weganom i wegetarianom.
Składniki (12 porcji):
- 1 szklanka (250 g) masła z pestek słonecznika
- 145 g syropu klonowego
- 65 g wegańskiej odżywki białkowej o smaku waniliowym
- 85 g mąki owsianej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion chia
- 1/3 szklanki kawałków czekolady bezmlecznej
Dekoracja:
- posiekana czekolada do posypania
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 293
Węglowodany 25g
Białko 12g
Tłuszcz 16g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski dodaj masło słonecznikowe i syrop klonowy, a następnie wymieszaj je przy pomocy szpatułki.
- Gdy masa będzie gładka, dodaj resztę składników i wymieszaj aż dokładnie się połączą.
- W trakcie mieszania dodaj posiekaną czekoladę.
- Wyłóż kwadratowe naczynie do pieczenia (ok. 20 x 20 cm) papierem pergaminowym. Zostaw naddatek papieru na brzegach – będzie Ci łatwiej wyjąć batoniki.
- Włóż ciasto do naczynia do pieczenia i rozprowadź je możliwie równomiernie i gładko, dociskając delikatnie do formy.
- Posyp wierzch garścią kawałków czekolady i lekko wciśnij je w masę.
- Schładzaj batony przez co najmniej 1 godzinę. Im dłużej batony schładzają, tym stają się bardziej zwarte.
- Podziel masę na 12 porcji.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: batony proteinowe bez orzechów trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, do 10 dni.
- Zamiast czekolady możesz wykorzystać rodzynki, żurawinę lub inne ulubione dodatki.
- Jeżeli zawiniesz każdego batona oddzielnie w kawałek papieru śniadaniowego, nie będą się ze sobą sklejać.
Jak i dlaczego to działa?
Masło słonecznikowe zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym zdrowe kwasy tłuszczowe i przy okazji dobrze się sprawdza jako baza pod batony proteinowe. Dodatkowo również wyciągniesz z nich całkiem sporo białka, bo aż 16 g na 100 g produktu. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej treściwe batony, możesz także dołożyć więcej odżywki proteinowej do masy przed włożeniem ciasta do lodówki. Osoby wymagające mogą również zrobić masło słonecznikowe w domu, zamiast wybierać wersję gotową.